Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

О.З. [ Mina ]

02. 01. 2023. 17:13 >> 17:03

SASTANAK U SRIJEDU

EU sprema zajednički odgovor na rast broja zaraženih u Kini

Zdravstveni stručnjaci vlada Evropske unije (EU) u srijedu će razgovarati o zajedničkom odgovoru na rast broja zaraženih koronavirusom u Kini, saopštilo je danas portparolka švedskog predsjedništva EU.

Kako prenosi Rojters, prethodni razgovori zdravstvenih stručnjaka vlada EU, zdravstvenih agencija Unije i predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije o situaciji sa koronavirusom u Kini, koji su održani 29. decembra, nijesu doveli do zajedničkog zaključka.

Italija je tražila da ostale članice EU slijede njen primjer i uvedu testiranje putnika iz Kine, s obzirom na najavu Pekinga da će 8. januara ukinuti zabranu putovanja iz zemlje, ali to nije naišlo na podršku ostatka EU.

Evropska komesarka za zdravlje i bezbjednost hrane, Stela Kiriakides, uputila je 29. decembra pismo vladama EU, u kome im preporučuje da povećaju obim genomskog sekvenciranja infekcija kovida-19.

Druga preporuka komesarke je da vlade prate biološki sastav vode za piće, između ostalog i na aerodromima, da bi mogli da otkriju eventualno nove sojeve virusa koji mogu stići iz Kine.

Kiriakides je upozorila da EU treba da bude veoma oprezna zbog nedostatka vjerodostojnih epidemioloških podataka o situaciji sa koronavirusom i testiranjem u Kini.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) je prošle sedmice saopštio da trenutno ne preporučuje nikakve posebne mjere za putnike koji dolaze iz Kine.

Prema saopštenju ECDC, sojevi koronavirusa koji cirkulišu u Kini već postoje u EU, a veliki procenat građana Unije je vakcinisan, tako da ne postoji veliki potencijal za novi talas infekcija iz Kine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније