Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RSE ]

19. 12. 2022. 22:13   >>  22:09

DIO SANKCIJA EU

Njemačka zamrzla više od pet milijardi eura ruske imovine

Njemačka je zamrzla 5,046 milijardi eura ruske imovine, kao dio sankcija Evropske unije (EU) zbog rata u Ukrajini.

Vlasti u Berlinu su objavile brojke u ponedjeljak, 19. decembra, kao odgovor na pitanje Kristijana Gerkea, poslanika u državnom parlamentu ispred tvrdolinijaške ljevičarske partije Die Linke.
Vlada je navela da 2,217 milijardi eura zamrznutih sredstava je novac koji su njemačke banke prijavile centralnoj banci, Bundesbanci.

Osim toga, postoji i "pokretna imovina" vrijedna 1,099 milijardi eura. Vlasti nisu dale preciznije brojke.

Tokom juna, vlasti su govorile o 4,48 milijardi eura zamrznutih ruskih sredstava. Gerke je kritikovao obavezu prijavljivanja imovine, koja je usvojena da bi se zamrzavanje sredstava moglo provoditi – i rekao da je neuspješna.

"Već nekoliko mjeseci, oligarsi nisu apsolutno ništa prijavili", istakao je Gerke.

Dodao je da oni na koje ovo utiče znaju da istražitelji u Njemačkoj traže po mraku, djelimično zato što registri nepokretne imovine nisu digitalizovani, i zato što vlastima nedostaje osoblja.

"Pooštravanje sankcija za oligarhe je već odavno potrebno, da bi se pogodili profiteri iz Putinovog unutrašnjeg kruga", naglasio je Gerke.

Prema izjavi Didijea Rejndersa, povjerenika EU za pravosuđe, objavljenoj krajem oktobra, od početka ruske invazije EU je zamrznula ruske imovine u vrijednosti od oko 17 milijardi eura.

Nakon što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, Zapad je zamrznuo oko polovinu – ili više od 300 milijardi dolara – međunarodnih rezervi Rusije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније