Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М.

14. 12. 2022. 19:00 >> 19:11

EUROPOL I DEA

Povećano djelovanje meksičkih kartela na tlu Evropske unije

Meksički karteli i kriminalne mreže u zemljama EU rade zajedno na krijumčarenju metamfetamina i kokaina iz Latinske Amerike u EU, saopštili su danas Europol i američka kancelarija za borbu protiv droga DEA.

U novom zajedničkom izvještaju ovih institucija navodi se da su u pojedinim evropskim zemljama otkrivena postrojenja za proizvodnju narkotika fentanila, što predstavlja razlog za zabrinutost.

Izvještaj otkriva i da kriminalne mreže sarađuju jedna sa drugom prije svega koristeći usluge različitih aktera poput brokera, laboratorijskih stručnjaka, posrednika, pružaoca usluga pranja novca i drugih što dovodi do zaključka da su kriminalne mreže u EU po svom ustrojstvu međunarodne, odnosno da se više od trećine kriminalnih grupa sastoji od pripadnika različitih nacionalnosti.

Povećano prisustvo meksičkih kartela u EU može da rezultira povećanjem nasilja na njenom tlu, jer su karteli koji djeluju u SAD poznati po upotrebi nasilja kako bi stekli kontrolu na teritorijom na kojoj djeluju, navodi se u saopštenju Europola i DEA.

"U izvještaju se takođe navodi da je poznato da meksički karteli sarađuju sa kriminalnim mrežama sa sjedištem u EU u prometu i metamfetamina i kokaina u luke EU radi dalje distribucije sa EU ili tranzita na još unosnija tržišta Azije i Okeanije. Upotreba skrivenih pošiljki – kao što je kokain skriven u blokovima celularnog termalnog betona – ili planovi za uspostavljanje ruta za šverc kokaina od Kolumbije do aerodroma u južnoj Italiji pomoću privatnih aviona pokazuju prirodu ovih kriminalnih aktivnosti koje se stalno razvijaju. Korumpirani zvaničnici u javnom i privatnom sektoru deluju kao fasilitatori i pomažu da se poveća verovatnoća uspešne trgovine drogom u EU", navodi se u uzvještaju Europola.

Meksički karteli uključeni u trgovinu drogom u EU i u EU koriste nezakonite finansijske usluge koje pružaju pružaoci usluga sa sjedištem u EU i van nje, vraćajući Meksiku milione eura prihoda od droge.

"Perači novca koji opslužuju meksičke kartele koriste različite tehnike za omogućavanje nezakonitih finansija, uključujući korišćenje kriptovaluta, pranje novca zasnovano na trgovini i podzemne bankarske sisteme. Prihod od droge takođe se pere kroz kriminalnu infiltraciju kompanija, gdje se premještaju nezakonita sredstva kroz niz različitih jurisdikcija", navodi se u izvještaju.

U izvještaju se takođe navodi da je poznato da meksički karteli sarađuju sa kriminalnim mrežama sa sjedištem u EU u prometu i metamfetamina i kokaina u luke EU radi dalje distribucije sa EU ili tranzita na još unosnija tržišta Azije i Okeanije.

Upotreba skrivenih pošiljki – kao što je kokain skriven u blokovima celularnog termalnog betona – ili planovi za uspostavljanje ruta za šverc kokaina od Kolumbije do aerodroma u južnoj Italiji pomoću privatnih aviona pokazuju prirodu ovih kriminalnih aktivnosti koje se stalno razvijaju. Korumpirani zvaničnici u javnom i privatnom sektoru deluju kao fasilitatori i pomažu da se poveća verovatnoća uspešne trgovine drogom u EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније