Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Kliks.ba ]

06. 12. 2022. 16:32 >> 16:30

ABDOLAHIJAN

"Masovni protesti u Iranu pod uticajem SAD"

Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Amir Abdolahijan istakao je da su masovni protesti zbog smrti djevojke Mahse Amini nastali pod uticajem Sjedinjenih Američkih Država i želji da "zavladaju" u Iranu.

On je danas stigao u diplomatsku posjetu Sarajevu, a nakon zajedničke konferencije sa ministrkom Biserom Turković odgovarao je na pitanja novinara.

Jedno pitanje novinara odnosilo se na dešavanja koja potresaju Iran protekla dva mjeseca, a riječ je o masovnim protestima koji su pokrenuti nakon smrti djevojke Mahse Amini u pritvoru moralne policije. U krvavim protestima, prema medijskim navodima, ubijeno je više od 300 osoba.

Abdolahijan je odgovorio da je prvenstveno riječ o uticaju Sjedinjenih Američkih Država i želji da "zavladaju" u Iranu.

"Što se tiče proteklih dešavanja u Iranu, dio njih se odnosi na mirne zahtijeve građana. Ja vas pozivam da dođete i vidite stanje u Iranu. Ono čemu smo svjedočili proteklih osam sedmica jeste vrhunac stranog uticaja, izazivanje nereda i planiranje terora", odgovorio je Abdolahijan.

Kazao je kako ono što se plasira putem medija nije reflekcija stvarnog stanja u Iranu, a da je virtuelna atmosfera kakva se stvara slična onoj od prije nekoliko godina u Iraku.

"Kako bi vam bilo jasnije - sugerisaću vam da se sjetite dešavanja u Iraku od prije nekoliko godina. To su bila dešavanja usmjerena od nekih inostranih uticaja. SAD nijesu bile zadovoljne vladom Adila Abdul-Mahdija, vršile su pritisak i pripremale teren da dođe do pada te vlasti. On je podnio ostavku i sa stanovišta Amerikanaca, njegova vlada je pala", poručio je Abdolahijan.

Kako je dodao, ono što svijet vidi u virtualnoj atmosferi liči na taj period u Iraku.

"Govorim vam kao neko ko predaje na univerzitetu u Teheranu i redovno sam u kontaktu sa studentima. Ni jedna osoba u Iranu nije stradala usljed pucanja od policije ili snaga sigurnosti", kazao je Abdolahijan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније