Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М. [ Beta ]

06. 12. 2022. 15:49   >>  15:47

FIJALA PRED SAMIT U TIRANI

Zbližavanje Zapadnog Balkana i EU uspješno

Češki premijer Petr Fijala ocijenio je danas pred odlazak na samit Evropska unija - Zapadni Balkan u Tirani da uspijeva zbližavanje EU i zapadno-balkanskih zemalja, a za to što će taj skup prvi put biti održan u regionu rekao je da je signal podrške veoma bliskim partnerima EU.

"Zbližavanje uspijeva što pokazuje i današnji samit prvi put direktno u regionu Zapadnog Balkana. To je jasan signal podrške zemljama koje su vrlo bliski partneri EU. Stabilnost u regionu u interesu je EU", kazao je Fijala novinarima na aerodromu u Pragu pred odlazak u Tiranu.

Premijer Češke koja do kraja godine predsjedava EU najavio je da će na samitu razgovarati i o zajedničkoj platformi EU i Zapadnog Balkan za nabavke gasa i vodonika i o konkretnim koracima kako da se ublaže posljedice ruske invazije na Ukrajinu na cijene u Evropi u kojima bi mogao da učestvuje i Zapadni Balkan.

"To bi u napetoj situaciji trebalo da vodi snižavanju cijena i većoj dostupnosti energenata. EU je Zapadnom Balkanu pomogla paketom od milijardu eura da smanji zavisnost regiona od ruskog gasa", kazao je Fijala.

Važna tema samita, po riječima Fijale, biće i nelegalna migracija balkanskom trasom gdje vjeruje da bi važan element suzbijanja nelegalne migracije bilo ubrzano usklađivanje politike izdavanja viza u regionu sa politikom viza EU.

"Zaštitu šengenskog prostora treba pomjeriti dalje na jug, ispred njegovih granica. Zapadno-balkansku trasu koriste šverceri. Moramo da spriječimo te trgovce ljudskom nesrećom i da smanjimo broj nelegalnih migranata. EU i njene države članice podržavaju zemlje Zapadnog Balkana da zaštite granice", rekao je češki premijer.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније