Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

23. 11. 2022. 22:17   >>  22:15

BRAZIL

Bolsonaro osporava poraz na izborima, traži poništenje dijela glasova

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro podnio je zahtjev izbornim vlastima kojim formalno osporava rezultate ovogodišnjih predsjedničkih izbora održanih prije tri nedjelje na kojima je izgubio, okrivljujući grešku u softveru i zahtijevajući poništavanje glasova s većine elektronskih glasačkih mašina.

Poništavanje glasova bi ostavilo Bolsonaru 51 odsto ostalih važećih glasova i pobjedu kao reizabranog, rekao je advokat Marselo de Besa koji je podnio zahtjev na 33 stranice u ime predsjednika i njegove Liberalne partije.

U žalbi piše da je "nepopravljiva neusaglašenost zbog kvara" sistema elektronskih glasačkih mašina dovela u pitanje autentičnost rezultata.

Sud neće razmatrati žalbu osim ako stranka u roku od 24 sata ne ponudi izmijenjeni izvještaj koji uključuje rezultate iz prvog izbornog kruga održanog 2. oktobra, kada je Liberalna partija osvojila više mjesta u oba kongresna doma nego bilo koja druga stranka.

Bolsonaro je u drugom krugu glasanja s malom razlikom izgubio od ljevičarskog rivala Luiza Inasija Lule da Silve koji bi trebalo da 1. januara bude inaugurisan za predsjednika Brazila.

Bolsonaro je pre tri nedjelje u kratkom govoru u predsjedničkoj palati u Braziliji posle dva dana neoglašavanja nakon poraza, izjavio da će "nastaviti da ispunjava sve zapovijesti Ustava", ali u govoru nije priznao izborni poraz niti osporio rezultate.

Veliki broj njegovih pristalica je njegovo neoglašavanje navelo da dovedu u sumnju rezultate izbora, a kamiondžije koje podržavaju Bolsonara, napravile su hiljade blokada širom zemlje u znak protesta zbog ishoda izbora.

Predsjednikove pristalice okupile su se u utorak ispred zgrade Istočne vojne komande u Riju tražeći da vojska ne dozvoli predaju vlasti, a neki su uzvikivali: "Vojsko, spašavaj nam Brazil!" i "Naš narod, kad je ujedinjen, nikad neće biti poražen!".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније