Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

О.З.  [ Beta ]

13. 11. 2022. 13:59 >> 13:58

POVRATAK NA VLAST

Predsjednik Izraela zvanično povjerio Netanjahuu mandat

Predsjednik Izraela Isak Hercog danas je zvanično mandat za sastav nove 37. izraelske vlade povjerio lideru konzervativnog Likuda, najdugovečnijem premijeru u istoriji Izraela, Benjaminu Netanjahuu.

Netanjahuov Likud je sa svojim saveznicima – ultradesničarskm i strankama ultraortodoksnih Jevreja, osvojio na izborima 1. novembra stabilnu većinu od 64 poslanička mandata od ukupno 120 u izraelskom parlamentu (Knesetu).

Pobjeda na izborima omogućila je Netanjahuu da se vrati na vlast posle 19 mjeseci u opoziciji.

"Odlučio sam da vam dodijelim poslaniče Benjamine Netanjahu mandat da obrazujete vladu", rekao je Hercog u predsjedničkoj rezidenciji u Jerusalimu, ocijenivši da to nije bila laka odluka te da mu nije promaklo da se Netanjahuu sudi za korupciju.

Netanjahu je danas osmi put dobio mandat da obrazuje vladu, pet puta je već bio premijer, a tri puta mu to nije uspjelo, navode izraelski mediji.

On je najavio da će biti premijer "svih izraelskih građana, bez izuzetaka".

"Postoje mnogi koji pozdravljaju izborne rezultate, ali ima i onih koji proriču nečuvene stvari i plaše javnost, nije prvi put da se takve stvari govore", rekao je Netanjahu.

On je podsjetio da se to desilo prvom lideru Likuda Menahemu Beginu, a i njemu samom, te da nije bilo istina tada, a ni sada.

"Namjeravam da budem premije svakome – onima koji su me izabrali i onima koji nisu. To je odraz onga u šta vjerujem i rukovodi mojim akcijama", dodao je 73-ogodišnji Netanjahu.

Posle perioda političkog zastoja bez presedana i pet izbora za manje od četiri godine Netanjahu se vraća da šesti put bude premijer.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније