Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

11. 11. 2022. 17:58 >> 17:56

VRHOVNI SUD INDIJE

Naloženo puštanje iz zatvora Gandijevih ubica

Vrhovni sud Indije je danas naložio puštanje iz zatvora šest osoba osuđenih zbog ubistva bivšeg premijera Radživa Gandija.

Gandi je imao 46 godina kada je 1991. godine ubijen u bombaškom napadu tokom izborne kampanje na jugu Indije.

Ubistvo je izvršio pripadnik Tamilskih tigrova, oružane separatističke grupe iz Šri Lanke.

Indijski Vrhovni sud saopštio je da se osuđenici puštaju na slobodu na osnovu njihovog "zadovoljavajućeg ponašanja" u zatvoru poslije više od tri decenije od izricanja kazne.

Njih šest, od kojih su trojica osuđena na smrt, ali su im kazne 2014. godine preinačene u zatvorske, posljednji su na izdržavanju zatvorske kazne za to ubistvo.

Gandi je postao najmladji premijer Indije pošto su njegovu majku Indiru Gandi 1984. ubili godine njeni tjelohranitelji.

Porodična Kongresna stranka, dominirala je indijskom politikom decenijama, a Sonja Gandi, Radživova udovica, ostaje najmoćnija figura u organizaciji.

Njihov sin Rahul smatra se glavnim političkim protivnikom aktuelnog premijera Narendre Modija.

Ubistvo Radživa Gandija smatra odgovorom na njegovu odluku da pošalje indijske snage na Šri Lanku 1987. godine da razoružaju tamilske pobunjenike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније