Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ N1 ]

01. 11. 2022. 21:56 >> 22:00
1

BRAZIL

Bolsonaro odbio da prizna poraz na izborima

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro nije priznao poraz na izborima koje je izgubio od ljevičara Lule da Silve.

Bolsonaro je to rekao u kratkom govoru koji je bio njegov prvi otkako su rezultati objavljeni prije dva dana, ali načelnik Generalštaba Ciro Nogueira rekao je novinarima da ga je Bolsonaro ovlastio da započne proces prenosa vlasti.

Bolsonaro nije pomenuo rezultat izbora, ali je rekao da će nastaviti da poštuje pravila Ustava.

Bolsonaro je izgubio nedjeljnu izbornu trku s malom razlikom, sakupivši 49,1 odsto glasova, dok je Lula da Silva imao 50,9 odsto.

Bila je to najteža predsjednička trka od povratka Brazila u demokratiju 1985. i to je prvi put da je Bolsonaro izgubio izbore u svojoj 34-godišnjoj političkoj karijeri, uključujući sedam trka za mjesto u Donjem domu Kongresa – parlamenta Brazila.

Slično bivšem predsjedniku SAD Donaldu Trampu, kome se Bolsonaro otvoreno divi, aktuelni predsjednik krajnje desnice je više puta dovodio u pitanje pouzdanost izbornog sistema, ali nikada nije pružio nikakav dokaz, čak ni kada mu je to naložio sud.

Posljednjih dana, pristalice Bolsonara, vozači kamiona i drugi, blokirali su stotine puteva širom Brazila, a Vrhovni sud naložio je danas policiji da odmah ukloni blokade.

Policija je saopštila da je za sada uklonila 306 blokada, ali da ih je ostalo više od 260.

Strah od pogoršanja stanja raste pošto je ljevičarski „Pokret bezemljaša“, ključni Da Silvin saveznik koji je dugo priređivao zauzimanje zemljišta koje smatra praznim ili neiskorišćenim, danas tražio od svojih aktivista da organizuju demonstracije da bi deblokirali puteve.

Bolsonaro ima široku podršku policijskih snaga, a Da Silvina radnička partija optužila je Bolsonarovu kampanju za angažovanje policije da stvara saobraćajne gužve i odvraća ljude od glasanja na dan izbora, a video snimci koji su podijeljeni na društvenim mrežama pokazuju da vlasti jesu zaustavljale autobuse.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније