Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M.

18. 10. 2022. 08:52   >>  08:52

ZBOG HUMANITARNE KRIZE

SAD zatražile podršku UN za bezbjednosnu misiju u Haitiju

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Meksiko zatražile su podršku Ujedinjenih nacija(UN) kako bi bila formirana bezbjednosna misija za uspostavljanje reda na Haitiju, zbog pogoršane humanitarne krize izazvane nizom problema u toj državi.

Haiti je paralizovan usled problema sa nestašicom osnovnih dobara, eskalacije nasilja lokalnih bandi i izbijanja kolere zbog nedostatka pijaće vode.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je ranije predložio slanje "snaga za brzu akciju", prenio je Rojters.

Predstavnica SAD pri UN, Linda Tomas-Grinfild, rekla je u ponedJeljak, tokom sastanka Savjeta bezbednosti, da će Vašington predložiti "misiju koju će voditi zemlja sa velikim i neophodnim iskustvom za rješavanje križnih situacija".

"Savjet bezbjednosti UN odvojeno razmatra režim sankcije koji bi obuhvatio zamrzavanje imovine, zabrane putovanja i embarga na oružje svima koji ugrožavaju mir na Haitiju", navodi se u nacrtu rezolucije.

Američki poslanici predstavili su juče nacrt zakona o istraživanju i kažnjavanju svih političkih elita koje su u dosluhu sa bandama.

Predstavnici Rusije i Kine u UN napominju da su se neki haićanski lideri otvoreno protivili ideji o stranoj intervenciji.

"Da li će slanje takvih brzih snaga na Haitiju dobiti razumijevanje, podršku i saradnju na Haitiju", upitao je predstavnik Kine.

Upozorava da bi se takva misija mogla suočiti sa otporom lokalnog stanovništva ili bi čak izazvala nasilnu konfrontaciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније