Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ N1 ]

18. 10. 2022. 07:49 >> 07:49

PENI VOG

Australija povukla odluku o zapadnom Jerusalimu kao glavnom gradu Izraela

Australija je poništila odluku prethodne vlade da prizna zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela, rekavši da bi se status grada trebalo da reši kroz mirovne pregovore između Izraela i palestinskog naroda.

Ministarka spoljnih poslova Peni Vong rekla je da će Australija „uvjek biti čvrst prijatelj Izraela“ i da je predana rješenju o dvije države, u kojem Izrael i buduća palestinska država koegzistiraju u miru unutar međunarodno priznatih granica.

Vlada „ponovo obvezuje Australiju na međunarodne napore u odgovornoj potrazi za napretkom prema pravednom i trajnom rješenju s dvije države“, rekla je u izjavi.

Prethodni premijer Skot Morison preokrenuo je decenije politike prema Bliskom istoku u decembru 2018. objavivši da je Australija priznala zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela, ali da tamo neće odmah preseliti svoju ambasadu.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp je godinu dana ranije priznao Jerusalim kao glavni izraelski grad.

Vong je novinarima rekla da je Morisonovom odlukom iz 2018. „Australija izgubila korak s većinom međunarodne zajednice“, a zabrinuto ju je dočekala susjedna Indonezija s muslimanskom većinom.

Morison je označio premještanje ambasade iz Tel Aviva 2018. samo nekoliko dana prije dopunskih izbora u izbornom telu u Sidneju s jakim jevrejskim predstavništvom, koje je njegova Liberalna stranka ipak izgubila.

List Gardijan je u ponedjeljak prvi izvestio o promeni na web stranici Ministarstva spoljnih poslova i trgovine.

Vong je rekla da je odluku doneo kabinet premijera Entonija Albanezea u utorak.

Morisonova koalicija predvođena liberalima izgubila je nacionalne izbore u maju, vraćajući laburističku vladu prvi put u devet godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније