Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ N1 ]

12. 10. 2022. 12:40   >>  12:40

BAJDEN OBJAVIO

Okončan spor između Izraela i Libana

Predsjednik SAD-a Džozef Bajden je izjavio da su SAD posredovale u "istorijskom dogovoru" Izraela i Libana kojim se okončava spor oko njihove pomorske granice u Sredozemnom moru, otvara put za proizvodnju prirodnog gasa i smanjuje rizik od rata između te dvije međusobno neprijateljske države.

Taj komplikovan pravno-ekonomsko-politički sporazum postignut poslije višemjesečnih pregovora uz posredovanje SAD-a, predstavlja veliki napredak u odnosima Izraela i Libana koji su formalno u ratu još od uspostavljanja Izraela 1948. godine.

Ipak pred sporazumom i dalje ima nekih prepreka, među kojima su pravni i politički izazovi u Izraelu.

Izrael je pozdravio sporazum prije Bajdenove objave. Libanski lideri još nijesu dali zvanično saopštenje, ali su nagovijestili da će odobriti sporazum.

U Vašingtonu, Bajden je rekao da su se Izrael i Liban složili da „formalno okončaju“ svoj pomorski spor i da je razgovarao sa liderima obje države koji su mu rekli da su spremni da krenu naprijed.

„Sporazum će obezbijediti razvoj energetskih polja za dobrobit obje države, postavljajući teren za stabilniji i prosperitetniji region“, rekao je Bajden.

Liban i Izrael polažu pravo na eksploataciju podmorskih rezervi prirodnog gasa u području od oko 860 kvadratnih kilometara Sredozemnog mora.

Izraelski premijer Jair Lapid nazvao je sporazum „istorijskim dostignućem koje će ojačati bezbjednost Izraela, ubrizgati milijarde u izraelsku ekonomiju i obezbijediti stabilnost sjeverne granice“.

Prema sporazumu, sporne vode bi bile podijeljene duž linije koja se prostire duž strateškog podmorskog polja prirodnog gasa Kan.

Izraelski zvaničnici uključeni u pregovore rekli su da će Libanu biti dozvoljeno da uzima gas iz tog polja, ali će plaćati Izraelu za gas izvučen sa izraelske strane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније