Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

04. 10. 2022. 16:50 >> 17:03

NE ŽELI PREMIJERSKO MJESTO

Borisov političkim protivnicima ponudio koalicionu vladu

Bivši premijer Bugarske Bojko Borisov, čija stranka GERB je pobijedila na parlamentarnim izborima u nedjelju, pozvao je svoje političke suparnike na pregovore o formiranju vlade.

On je novinarima u Sofiji izjavio da ne želi da bude ni premijer, ni ministar, kao ni poslanik.

"Sada nije pravo vrijeme za dominaciju, već za traženje jedinstva", rekao je Borisov, dodajući da 80 odsto Bugara želi novu vladu, a ne još jedne izbore.

"Insistiramo na formiranju vlade kako bi narod preživio ovu zimu", rekao je Borisov i dodao da novu Vladu treba formirati tako da bude sposobna da opstane cio četvorogodišnji mandat.

Njegova stranka na izborima u nedjelju osvojila je 25,4 odsto glasova, a stranka Nastavljamo promjene 20,2 odsto. U Skupštinu Bugarske ušlo je još pet stranaka.

Borisov je vodio tri vlade između 2009. i 2021. godine. Njegov ugled je narušen nakon optužbi za korupciju i veze sa oligarsima, kao i zbog gušenja slobode medija.

On je rekao da je najvažnije da se utvrdi ko podržava Ukrajinu u ratu sa Rusijom, a ko ne: "Neka ovo bude prva tema o kojoj ćemo jasno iznijeti svoje stavove", rekao je on.

Ostala pitanja oko kojih budući partneri treba da nađu konsenzus su inflacija, cijene energenata, pridruživanje evrozoni i ulazak u Šengensku zonu EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније