Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/I. P. ]

03. 10. 2022. 11:40 >> 11:40

ECDC SAOPŠTIO

Najteža sezona ptičjeg gripa u istoriji, u Evropi nema zaraze kod ljudi

Sezona 2021-2022. visoko patogenog ptičjeg gripa (HPAI) najteža je do sada registrovana u Evropi i dosadašnji bilans je blizu 50 miliona uništene peradi u zaraženim uzgajalištima, saopštio je danas Evropski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti.

Ta agencija Evropske unije naglašava da uprkos izuzetno velikom broju slučajeva kod domaće peradi i divljih ptica i brojne slučajeve prenošenja bolesti na različite sisare, na prostoru EU i Evropske ekonomske zajednice posljednjih godina nije registrovano obolijevanje ljudi od ptičjeg gripa.

Dodaje se da je i širom svijeta zabilježen veoma mali broj, i to blagih oblika bolesti kod ljudi, ali i upozorava da je rizik nešto viši kod osoba koje su zbog posla direktno izložene kontaktu sa zaraženim pricama.

Najnoviji zajednički izvještaj ECDC, Evropske agencije za bezbjednost hrane (EFSA) i referentnih laboratorija u Evropskoj uniji precizira da je zabilježeno ukupno 2.467 zaraza na farmama peradi, a oko 48 miliona ptica je moralo da bude ubijeno.

Bolest je registrovana i kod 187 divljih ptica u zarobljeništvu, na primjer u zoološkim vrtovima, i 3.573 divlje price u prirodi.

Uz to, kako se navodi, epidemija je nazapamćena i po veličini zahvaćene teritorije, jer su žarišta registrovana u 37 evropskih zemalja, i to od Špicberškog, odnosno Svalbardskog arhipelaga u Arktičkom okeanu, do južnog Portugala i na istoku do Ukrajine.

Agencije EU navode da virusi gripe koji se šire među životinjama samo sporadično mogu da zaraze i ljude, ali u tom slučaju simptomi mogu da budu od vrlo blagih, pa do veoma teških.

Ukazuje se da ti virusi mogu ozbiljno da ugroze javno zdravlje i podsjeća na epidemije ptičjeg gripa H5N1 u Egiptu, H7N9 u Kini, i na pandemiju koja čiji je okidač 2009. bilo širenje virusa H1N1 sa svinja na ljude.

"Na svu sreću u EU/EEZ tokom posljednjih izbijanja zaraze ptičjeg gripa nije bilo zaraze kod ljudi. Ipak, izvjesne grupe ljudi, uglavnom oni koji rade sa životinjama, rizikuju da dođu u dodir sa zaraženim životinjama", rekla je direktorka ECDC Andrea Amon.   

"Od ključne je važnosti da zdravstveni stručnjaci, kako u veterini tako i u humanoj medicini, sarađuju i održavaju koordinisani pristup. Potrebna je velika pažnja kako bi se zaraza ptičjim gripom što prije identifikovala i tako doprinijelo kompetentnoj procjena rizika i akciji javnog zdravstva", dodala je Amon.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније