Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М. [ Mina biznis ]

01. 10. 2022. 08:37   >>  08:34

IZVJEŠTAJ EUROSTATA

Nezaposlenost u EU i eurozoni nepromijenjena u avgustu

Stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji (EU) i eurozoni u avgustu je ostala nepromijenjena u odnosu na jul, pokazao je izvještaj Eurostata.

Na nivou EU, stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je u avgustu šest odsto, kao i u julu, pokazao je izvještaj Eurostata.

U eurozoni se zadržala na 6,6 odsto, prenosi Hina.

Poređenja radi, u prošlogodišnjem avgustu u EU je dostizala 6,8 odsto, a u eurozoni 7,5 odsto.

Eurostat procjenjuje da je bez posla u EU u avgustu bilo približno 12,92 miliona građana, od čega njih gotovo 10,97 miliona u eurozoni. Na mjesečnom nivou, broj nezaposlenih u EU smanjen je za 52 hiljade, a u eurozoni za 30 hiljada.

U poređenju s avgustom prošle godine, manji je za oko 1,68 miliona u EU, te za gotovo 1,36 miliona u eurozoni.

Španija i Grčka i dalje jedine bilježe dvocifrenu stopu nezaposlenosti, koja je u avgustu iznosila 12,4 odnosno 12,2 odsto.

Najniže su stope i u avgustu imale Češka 2,4 odsto, Poljska 2,6 odsto, te Malta i Njemačka, gđe je dostizala 2,9 odnosno tri odsto.

Stopa nezaposlenosti među građanima starosti do 25 godina u avgustu je ostala nepromijenjena u odnosu na jul, na 13,8 odsto, a u eurozoni je skliznula 0,1 procentni poen, na 13,9 odsto.

U avgustu prošle godine iznosila je 15,9 odsto u oba područja.

U EU je u avgustu bez posla bilo 2,61 milion mladih, od čega 2,14 miliona u eurozoni.

U poređenju s istim mjesecom prošle godine, broj im je smanjen za 293 hiljade u EU i za 234 hiljade u eurozoni.

Najveću stopu nezaposlenosti među mladima i u avgustu su bilježile Grčka i Španija, od 28,6 odnosno 26,6 odsto. Slijede Estonija i Italija sa stopama od 24,6 odnosno 21,2 odsto.

Blizu je i Švedska, sa stopom nezaposlenosti među mladima od 19,9 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније