Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.L.B./Beta ]

30. 09. 2022. 22:31 >> 22:29

SJEVERNI TOK

Putin optužuje Zapad da je sabotirao gasovode

Predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio je danas "anglosaksonce" da su sabotirali gasovode Sjeverni tok 1 i 2 ispod Baltičkog mora u pokušaju da "unište evropsku energetsku infrastrukturu", što su SAD i zapadne zemlje odlučno odbacile.

Istog dana, norveški istraživači su objavili mapu sa projekcijom putanje ogromnog metanskog dima preko širokog prostranstva Skandinavije, a zemlje ovog regiona su saopštile da su eksplozije u kojima su ove sedmice oštećeni podmorski gasovodi - što je za posljedicu imalo ogromno oslobođenje metana u atmosferu Zemlje, izazvane sa nekoliko stotina tona eksploziva.

U Moskvi, na ceremoniji prisajedinjenja četiri okupirane ukrajinske oblasti Rusiji, Putin je rekao da su "anglosaksonci" sa Zapada prešli sa sankcija njegovoj zemlji na "terorističke napade" kroz sabotiranje Sjevernog toka 1 i 2, u pokušaju da se "uništi evropska energetska infrastruktura".

"To su uradili oni koji od toga profitiraju", rekao je Putin, koji nije pomenuo nijednu zemlju.

Putin je svoje tvrdnje izrekao uoči hitnog večerašnjeg zasijedanja Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, u vezi sa napadima na gasovode Sjeverni tok 1 i 2 koji povezuju Rusiju sa Njemačkom i služe za izvoz ruskog gasa u Evropu.

Moskva želi temeljnu međunarodnu istragu koja bi procijenila razmjere oštećenja, a Putinov portparol je danas rekao da ono što se desilo ispod Baltičkog mora "liči na teroristički napad, vjerovatno izveden na državnom nivou".

Evropske države, energetski vezane za Rusiju, a sada izložene ogromnom rastu cijena nafte i prirodnog gasa, ukazale su da je Rusija, a ne Evropska unija, ta koja ima koristi od sadašnjeg haosa na energetskim tržištima i žestokih cjenovnih udara.

Neposredno pred Putinovu izjavu, američki Stejt department je odbacio svaku tvrdnju da bi SAD mogle stajati iza sabotaže dva gasovoda.

"Ideja da su SAD na bilo koji način umiješane u očitu sabotažu ovih gasovoda je besmislena. Ona je u isključivoj funkciji ruskih dezinformacija i kao takvu je treba tretirati", rekao je portparol Stejt departmenta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније