Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

26. 09. 2022. 16:14 >> 16:22

RUSKE VLASTI

Kremlj priznao greške u mobilizaciji, za sada nema plan za zatvaranje granica

Kremlj je priznao danas da su načinjene "greške" tokom mobilizacije stotina hiljada rezervista da bi se borili u Ukrajini, ističući da u ovoj fazi "nije donijeta odluka" o zatvaranju granica.

"Ima slučajeva u kojima je ukaz prekršen", izjavio je portparol Kremlja Dmitri Peskov i rekao da se nada da će "greške biti ispravljene". Mislio je na ukaz o djelimičnoj mobilizaciji koji je objavio predsjednik Rusije Vladmir Putin 21. septembra kako bi se povećao broj vojnika u ratnom sukobu u Ukrajini.

Vlasti su saopštile da se mobilizacija 300.000 rezervista odnosi samo na osobe koje imaju vojno iskustvo ili tražene sposobnosti, međutim zabilježeni su brojni slučajevi mobilizacije starijih osoba, bolesnih ili bez iskustva, kao i studenata.

Od kada je objavljena mobilizacija prošle neđelje, organizovane su demonstracije na kojima je uhapšeno nekoliko hiljada ljudi.

Mnogi Rusi su riješili da pobjegnu iz zemlje, sudeći po povećanom prilivu na granicama sa Gruzijom, Kazahstanom, Finskom i Mongolijom. Takođe je navala na vazdušne linije.

Taj veliki priliv je izazvao strahovanje da će Rusija zabraniti izlazak iz zemlje muškarcima u starosnoj dobi za borbu.

Peskov je rekao da vlasti "nijesu donijele odluku" u ovoj fazi o zatvaranju granica za tu kategoriju građana.

Rusija se sprema da pripoji četiri ukrajinske oblasti, gđe se u utorak završavaju referendumi o pripajanju Moskvi. Referendume su osudili Ukrajina i Zapad, i naveli da neće priznati njihov rezultat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније