Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

25. 09. 2022. 14:58 >> 14:54
1

ZEMAN

Rusi koji bježe od mobilizacije zaslužuju azil u Češkoj, kao i Ukrajinci

Predsjednik Češke Miloš Zeman suprotstavio se odluci vlade da ne prima u Češku Ruse koji bježe od mobilizacije i upozorio je danas u intervjuu televiziji Prima da ljudi koji bježe iz Rusije nijesu bezbjednosni rizik i da im treba dati humanitarne vize.

"Mislim da tim ljudima, kao i ukrajinskim izbjeglicama, treba da dajemo humanitarne vize. Čovjek koji bježi iz Rusije nije bezbjednosni rizik. Ova mobilizacija obuhvata milion ljudi, znači sasvim je jasno da je to meso za topove sa svim što uz to ide", izjavio je češki predsjednik.

Šef diplomatije Jan Lipavski kazao je sredinom ove sedmice da Češka neće odobravati humanitarne vize Rusima koji bježe od mobilizacije jer ne ispunjavaju uslove, međutim, premijer Petr Fijala ispravio je svog ministra i rekao da će Prag eventualnim ruskim dezerterima pristupati kao prema svim ostalim osobama koje u Češkoj traže azil.

"Ako neko dođe njegov zahtjev biće procijenjen u okviru standardnog postupka za dobijanje azila. Nikakvih signala o prilivu Rusa koji bi željeli da izbjegnu mobilizaciju vlada nema", kazao je češki premijer.

Češka je kao prva članica Evropske unije, dan nakon napada Rusije na Ukrajinu, 25. februara, samoinicijativno obustavila izdavanje viza za državljane Rusije. Kasnije je to proširila i na Bjelorusiju a izuzetak su samo humanitarne vize, među njima i one progonjenim protivnicima režima u te dvije zemlje.

Predsjednik Miloš Zeman u današnjem intervjuu za tv Prima još je ocijenio da je moguća promjena režima u Rusiji, bilo da je iniciraju biznismeni ili armija a da su poređenja ruskog predsjednika Vladimira Putina sa Adolfom Hitlerom nepravedna.

"Armija je pokazala tako veliku nesposobnost da neće biti inicijator nikakve promjene, mogućnosti biznisa su ograničene sankcijama, a time ne govorim o zapljenama jahti. Ukoliko bi došlo do političkih promjena vidio bih to kao pritisak privrednih krugova", kazao je Zeman.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније