Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

21. 09. 2022. 23:17 >> 23:20

FRANCUSKA

Spreman novi zakon o finansiranju socijalnog osiguranja

Francuske vlasti saopštile su danas da će uskoro biti besplatan pristup hitnoj kontracepciji ili piluli za dan poslije, za sve žene bez obzira na godine, a pilula će biti dostupna u apotekama i bez recepta.

Francuski ministar zdravlja Fransoa Bron izjavio je za pariski list "20 minuta" da je odlučeno da pilula bude besplatna za sve žene, a do sada je bila na taj način dostupna maloljetnicama i kasnije ženama do 25 godina.

Bron je rekao da će skrining na polno prenosive infekcije biti takođe besplatan i bez recepta za osobe do 26. godine. Do sada je skrining za te vrste bolesti bio besplatan samo za test na HIV.

"Od sada će mogućnost skrininga biti proširena na sve polno prenosive infekcije u cilju što ranije borbe protiv bolesti", rekao je ministar Bron.

Te dvije mjere biće uvrštene u Predlog zakona o finansiranju socijalnog osiguranja za 2023. godinu, a o tome će vlada raspravljati 26. septembra.

Zamjenica ministra za polnu ravnopravnost Izabel Rom izjavila je da vlada preduzima konkretne mjere da žene više ne odustaju od hitne kontracepcije iz finansijskih razloga, koji je glavni razlog odustajanja od te pilule.

Cijena pilule varirala je između tri i 20 eura u zavisnosti od proizvođača i postojala je mogućnost da socijalno osiguranje refundira dio cijene samo ako se dostavi recept za lijek.

"U vrijeme kada smo svjedoci porasta konzervativizma u Evropi i širom svijeta, naša vlada još jednom pokazuje da su rodna ravnopravnost i pravo žena da raspolažu svojim tijelima apsolutni prioriteti", rekla je zamjenica ministara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније