Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Мина [ M.L.B. ]

16. 09. 2022. 07:50   >>  07:57 1

POSLjEDNJI PODACI

Gas podigao norveški trgovinski višak na rekordan nivo

Norveška je u avgustu ostvarila trgovinski višak u robnoj razmjeni sa svijetom od rekordnih 197,7 milijardi norveških kruna (NOK), odnosno 19,54 milijarde, zahvaljujući prije svega skoku cijena gasa, pokazali su najnoviji statistički podaci.

S dnevnom proizvodnjom od oko četiri miliona barela ekvivalenta nafte, gotovo jednako podijeljenih između nafte i gasa, Norveška se svrstala među dobitnike u okruženju snažnog rasta cijena energenata na globalnim tržištima, prenosi Hrporftolio.

Njen višak u razmjeni sa svijetom bio je u avgustu višestruko veći nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, budući da je izvoz porastao znatno snažnije nego uvoz, pokazali su zvanični statistički podaci.

Izvoz je bio gotovo dva i po puta veći, dostigavši 287,8 milijardi NOK. Na mjesečnom nivou porastao je za četvrtinu.

Uvoz je na godišnjem nivou uvećan 21,6 odsto, na 90,2 milijarde NOK, a u sličnom procentu je porastao i u odnosu na jul.

Trgovinski višak dostigao je tako 197,7 milijardi NOK, odnosno 19,56 milijardi USD, i veći je gotovo četiri i po puta nego u avgustu prošle godine. U odnosu na prethodni mjesec uvećan je 29 odsto.

Rast izvoza uglavnom je bio podstaknut skokom isporuka prirodnog gasa, koje su u vrijednosti 176,4 milijarde NOK činile 61 odsto ukupnog izvoza i bile četiri i po puta veće nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U odnosu na jul porasle su 37,3 odsto.

Izvoz sirove nafte porastao je gotovo za trećinu u odnosu na prošlogodišnji avgust, dostigavši vrijednost od 46 milijardi NOK. U odnosu na jul, kliznuo je gotovo šesto dsto.

Norveška je nakon znatno smanjenih isporuka iz Rusije postala najveći sanbđevač Evrope gasom iz gasovoda i trenutno pregovara s Briselom o obuzdavanju cijena.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније