Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M.

09. 09. 2022. 23:13 >> 23:23
2

MIŠLJENJA PODIJELJENA

Članice EU nisu se usaglasile oko određivanja maksimalne cijene ruskog gasa

Ministri energetike članica Evropske unije nisu uspjeli da se usaglase o predlogu Evropske komisije da se odredi maksimana cijena ruskog gasa, saopštila je poslije sastanka evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.

Glavno pitanje je na koji način se može ograničiti cijena gasa, koja je sada sedam puta već nego prije godinu dana, što je dovelo do ogromnog poskupljenja električne energije, prenosi Politiko.

Evropska komisija je predložila da se razgovara samo o ograničenju cijene ruskog gasa, ali su mnoge države insistirale da se to primijeni na cjelokupni gas koji se uvozi u Evropsku uniju.

Italijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani rekao je da je 15 država tražilo da se odluka primijeni na cjelokupni gas, tri su insistirale samo na ruskom gasu, dok je preostalih osam bilo neutralno i upozorili su da bi takva odluka mogla da ima ozbiljne posledice.

„Mislim da je uvođenje maksimalne cijene za uvozni gas veoma teško pitanje sa stanovišta tržišta“, rekao je češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela, a sa tom idejom nisu se složili ni Berlin i Amsterdam.

Ako mi odredimo cenu gasa, „velike su šanse da ga uopšte neće biti“, upozorio je holandski državni sekretar Hans Vijlbrif i dodao da se u tom slučaju može očekivati da će gas otići na drugu stranu.

Za neke učesnike sastanka nije bilo prihvatljivo ni uvođenje maksimalne cene samo za ruski gas, a mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijatro kazao je da bi to „bio apsurd“ koji Mađarska ne može da prihvati.

Simson je poručila da će se za vikend i početkom naredne sedmice nastaviti razgovori sa državama koje u velikoj meri zavise od ruskog gasa kako bi se za njih našle alternative i izrazila je očekivanje da bi paket veoma brzo mogao da bude usaglašen.

Na pitanje šta bi Brisel mogao da uradi ako Moskva na uvođenje maksimalne cene odgovori potpunom obustavom isporuke gasa u EU, Simson je rekla da „niko ne garantuje da će se to dogoditi“.

Tass je ranije objavio da je Evropska komisija predložila da se cena ruskog gasa ograniči na 520 evra za 1.000 kubnih metara.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније