Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B.

09. 09. 2022. 18:36 >> 18:33

ZBOG SAJBER NAPADA NA ALBANIJU

SAD uvele sankcije iranskom ministarstvu obavještajnih poslova

Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije iranskom Ministarstvu obavještajnih poslova i bezbjednosti i resornom ministru Esmailu Hatibu, optužujući ih da su povezani sa sajber napadom na Albaniju, javlja agencija Rojters.

U saopštenju američkog ministarstva finansija, navodi se i da iranska obavještajna služba učestvuje u sajber aktivnostima protiv Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Potez SAD dolazi nakon što je Albanija u srijedu (7. septembar) prekinula diplomatske odnose sa Iranom. Za sajber napad koji se dogodio u julu, Albanija je okrivila Iran, naloživši iranskim diplomatama i osoblju ambasade da napuste zemlju u roku od 24 sata.

Ministarstvo finansija SAD u saopštenju navodi da Ministarstvo za obavještajne poslove i bezbjednost Irana upravlja sa nekoliko mreža koje predstavljaju sajber prijetnju, uključujući one koji su uključene u sajber špijunažu i hakerske napade.

"Iranski sajber napad na Albaniju zanemaruje norme odgovornog mirnodopskog ponašanja države u sajber prostoru", izjavio je zamjenik ministra finansija SAD Brajan Nelson, prenosi AFP.

NATO je u saopštenju 8. septembra potvrdio izjave Albanije i drugih saveznika, u kojima odgovornost za sajber napad pripisuju vladi Irana.

Albanski premijer Edi Rama je u srijedu 7. septembra, optužio Iran za usmjeravanje sajber napada na albanske institucije 15. jula 2022, u pokušaju "paralizovanja javnih usluga i hakovanja podataka i elektronskih komunikacija iz vladinih sistema".

Albanska policija za borbu protiv terorizma pretresla je juče praznu iransku ambasadu u Tirani. Nekoliko sati ranije su iranske diplomate spalile papire u prostorijama.

Policija je, noseći maske i šlemove i sa automatskim puškama, ušla u zgradu - koja se nalazi samo 200 metara od Ramine kancelarije - nakon što su otišla dva automobila sa diplomatskim tablicama, javio je reporter Rojtersa.

Teheran je oštro osudio odluku Tirane da prekine diplomatske odnose, nazivajući razloge Albanije za taj potez "neosnovanim tvrdnjama".

Albanija i Iran imaju napete odnose od 2014. godine, kada je Albanija prihvatila oko 3.000 članova prognane opozicione grupe Iranske narodne mudžahidske organizacije, poznate i pod persijskim imenom Mudžahidi-e-Khalk (MEK). Oni su se nastanili u kampu u blizini Drača, glavne albanske luke.

Nekoliko dana nakon sajber napada u julu, mediji iz Tirane izvijestili su da su hakeri objavili lične podatke članova opozicije koji su sačuvani u državnim kompjuterima Albanije, kao što su lični brojevi, imena i fotografije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније