Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Klix.ba ]

03. 09. 2022. 19:46 >> 19:43

ISTRAŽIVANJE U ČETIRI ZEMLJE EU

Socijalni nemiri izvjesni u narednih nekoliko mjeseci

Istraživanje sprovedeno u Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji je pokazalo da veliki broj građana strahuje da će inflacija uzrokovati socijalne nemire, proteste i štrajkove.

Organizacije "YouGov" i "More in Common" su provele ovo istraživanje koje je pokazalo i to da su troškovi potrepština postali najvažnije pitanje. Ispitanici očekuju da će se socijalni nemiri desiti u sljedećih nekoliko mjeseci. U Francuskoj su četiri od deset ispitanika kazali da priželjkuju obnovu protestnog pokreta Žuti prsluci.

Jedan od pet ispitanika je izjavio da je pod sve većim pritiskom zbog toga što je primoran na uštede, dok je jedan od deset rekao da već preskače obroke. Mnogi pretpostavljaju da ekonomska kriza neće kratko trajati, odnosno smatraju da joj se ne nazire kraj.

Većina ispitanika u Poljskoj i Njemačkoj su naveli da posjete više trgovina kako bi pronašli i kupili namirnice po što povoljnijoj cijeni. Takođe većina ispitanika namjerava da tokom predstojeće zime smanji potrošnju energije za grijanje.

Građani u četiri navedene države ne vjeruju da su njihove vlade sposobne da upravljaju krizom. Uočeno je da ne postoji povjerenje u većinu stranaka u kontekstu upravljanja krizom, ali da opozicione, populističke stranke u krizi ostvaruju političke benefite.

Istraživanje je pokazalo da se odgovornim za visoke cijene energenata smatraju Rusija, energetske kompanije i vlade. Pesimizam je široko rasprostranjen, jer je malo onih koji očekuju da će kriza biti okončana u skorije vrijeme, dok jedna od tri osobe nije sigurna da će ikada biti završena.

Takođe većina želi ubrzanu tranziciju ka obnovljivim izvorima energije i vjeruje da je to način da se brže postigne energetska nezavisnost. Anketom je bilo obuhvaćeno 7.000 punoljetnih osoba u Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji, prenosi "Euronews".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније