Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ M.L.B. ]

31. 08. 2022. 22:01   >>  21:59

NA TRI DANA

Prekinuta isporuka ruskog gasa ka Evropi preko Sjevernog toka

Isporuka ruskog gasa ka Evropi preko gasovoda Sjeverni tok ponovo je zaustavljena danas, javila je evropska mreža za transport gasa Entsog.

Ruski gasni gigant Gasproim, takođe danas, je objavio da su "potpuno" prekinute isporuke zbog radova na održavanju koji treba da traju tri dana.

"Predviđeni radovi na stanici za kompresiju gasa su počeli" naveo je Gasprom u saopštenju objavljenom preko Telegrama.

Gasprom je ranije najavio da će biti trodnevni prekid isporuka gasa vezano za rad na jednoj stanici za kompresiju koja se nalazi u Rusiji. Gasovod direktno povezuje gasna polja u Sibiru sa sjevernom Njemačkom odakle se dalje izvozi ka drugim evropskim zemljama.

Gasprom je najavio da će isporuke biti prekinute na tri dana od 31. avgusta do 2. septembra. Isporuke će potom biti nastavljene sa protokom od 33 miliona kubnih metara gasa dnevno, naveo je Gasprom.

Od kada su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi poslije pokretanja ofanzive na Ukrajinu, Rusija je nekoliko puta smanjila isporuke gasa Evropi, koja od nje uveliko zavisi.

Rusija je već znatno smanjila izvoz gasa preko tog gasovoda. Ona takođe odbacuje optužbe da koristi snabdijevanje energentima kao način da kazni zapadne zemlje zbog uvođenja sankcija oko njene invazije Ukrajine.

Gasovod Sjeverni tok jedan proteže se 1.200 kilometara ispod Baltičkog mora od ruske obale blizu Sankt Peterburga ka sjeveroistočnoj Nemačkoj. Otvoren je 2011. i preko njega može da se preveze maksimalnih 170 kubnih metara gasa dnevno iz Rusije za Njemačku, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Gasovod je zatvoren na 10 dana u julu, takođe za popravke prema Rusiji, i od nedavno radi sa samo 20 odsto kapaciteta zbog, kako Rusija kaže, neispravne opreme.

Evropske vođe strahuju da bi Rusija mogla da produži zatvaranje gasovoda u nastojanju da podigne cijene gasa koje su već porasle 400 odsto.

Rusija je do prošle godine činila oko 40 odsto uvoza gasa u EU, a evropske zemlje mjesecima se bore da pronađu druge izvore snabdijevanja gasom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније