Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

30. 08. 2022. 22:57 >> 22:54
1

SARACIN

Cilj Njemačke potpuno članstvo svih šest država Z. Balkana u EU

Specijalni predstavnik Njemačke za države Zapadnog Balkana Manuel Saracin izjavio je danas da je proširenje EU najmoćniji alat transformacije unije i da cilj Njemačke potpuno članstvo svih šest država Zapadnog Balkana.

Saracin je drugog dana panela Bledskog strateškog foruma koji okuplja lidere regiona i drugih evropskih zemalja izjavio da je Zapadni Balkan prelijep region sa brilijantnim društvima i velikim ljudima.

"Jasno je da on (Zapadni Balkan) pripada Evropskoj uniji i jasno je da je to put kojim treba da ide. Njemačka posvećenost evrointegracijama Zapadnog Balkana je tu", izjavio je on.

On je na panelu "Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan: Staro osjećanje novog početka" rekao da je cilj Njemačke puno članstvo šest država tog regiona i da svaki njihov građanin bude građanin EU, sa istim pravima i istim obavezama.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nikola Starović izjavio je da je Srbija na svim nivoima osudila rusku agresiju na Ukrajinu usaglašavajući se time sa režimom Evropske unije i da se samo u uvođenju sankcija nije mogla uskladiti zbog "devastirajućih ekonomskih posljedica" koje bi pretrpjela.

"Time što Srbija nije punopravni član EU ona ostaje bez političke i ekonomske sigurnosti, kao što je ostala i bez paketa pomoći tokom pandemije korona virusa koje su države kandidati dobile", rekao je Starović.

On je dodao da je Srbija u potpunosti posvećena ulasku u EU i da se, iako je propustila neke prilike, sada nalazi u vrlo povoljnom položaju, ali da ni sada ne zna da je pozitivan ishod definitivan.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније