Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ I. P. ]

15. 08. 2022. 08:22 >> 08:19

OD NOVEMBRA

Francuska ukida obaveznu RTV pretplatu

Francuski Ustavni savjet odobrio je ukidanje obavezne RTV pretplate i nametnuo stroge zahtjeve Vladi - da garantuje finansiranje i nezavisnost javnog servisa, prenio je Dojče vele.


Ustavni savjet, koji ne pravi ljetnju pauzu, odobrio je paket pomoći građanima od 20 milijardi eura i rebalans budžeta za 2022, koji uključuje ukidanje RTV pretplate.

Ta odluka znači 138 eura više godišnje u svakom domaćinstvu, koje do sada nije bilo oslobođeno RTV pretplate.

Javni servis neće biti privatizovan, nego će biti finansiran od poreza, odnosno iz državnog budžeta. Na taj način bi građani zapravo nastavili da sufinansiraju javnis servis, ali indirektno. Upravo to izaziva kritike u Francuskoj, jer postoji rizik da javni servisi postanu zavisni od politike.

Ukidanje pretplate je bilo predizborno obećanje predsjednika Emanuela Makrona, koji je ponovo izabran u aprilu. Donji dom parlamenta je to odobrio krajem jula, a Senat početkom avgusta.

Obavezna pretplata je bila glavni izvor prihoda za Radio Frans (Radio France), Frans televizijion (France Télevisions), za programe za inostranstvo, kao što je TV5 Mond (Monde), za radio arhivu INA, kao i za TV projekat sa njemačkom ARTE.

DW je dodao da je Norveška ukinula RTV pretplatu 2020. i zamijenila je porezom koji zavisi od prihoda građana. Javni servis se takođe finansira porezom u susjednim skandinavskim zemljama, Danskoj, Finskoj i Švedskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније