Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

11. 08. 2022. 10:42   >>  10:39

BIRO ZA STATISTIKU

Trostruko povećana imigracija u Izrael iz Rusije i Ukrajine

Imigracija u Izrael iz Ukrajine i Rusije trostruko se povećala poslije ruske invazije na Ukrajinu u februaru, objavio je Centralni izraelski biro za statistiku.

 

Od 24. februara, kada je invazija počela, do 31. jula 12.175 imigranata stiglo je iz Ukrajine i 18.891 iz Rusije, ukupno oko 31.000 za pet mjeseci,318 odsto više nego u istom periodu 2019.

Te godine je se uselilo 9.774 imigranata iz te dve susjedne zemlje (2.651 iz Ukrajine i 7.123 iz Rusije).

Imigracija 2019. je poređena sa ovom godinom zbog posljedica pandemije u naredne dvije.Najviše (gotovo 74 osto) ukrajinskih imigranata do februara i jula bile su žene od 18 do 60 godina.

Centralni biro za statistiku toliki procenat žena pripisuje ukrajinskom zakonu o regrutaciji kojim se zabranjuje muškarcima u tim godinama da napuste zemlju tokom rata, osim u nekim izuzecima, objavili su izraelski mediji.

Izrael je imigrantima iz Ukrajine obezbijedio dodatnu novčanu pomoć od početka marta kada je Ministarstvo za imigraciju i apsorpciju priznalo poseban status onima koji bježe od rata.

Imigrant koji bježi iz ratne zone ima pravo na jednokratnu pomoć od oko 1.800 dolara ako je samac, par 3.350 dolara,a porodica 4.580.

Uz to ministarstvo za prvih šest mjeseci od dolaska svakog imigranta u Izrael obezbedjuje 5.800 dolara za osobu koja je sama i gotovo 11.000 za porodicu.

Imigranti iz Ukrajine, Rusije i Belorusije imaju i mesečnu pomoć za iznajmljivanje stanova.

Medju ruskim i ukrajinskim imigrantima najpopularniji je grad na Sredozemnom moru Natanija, ali su se mnogi useljevali i u tri najveća grada, Jerusalim, Tel Aviv i Haifu.

Izraelske vlasti su očekivale da će se zbog rata do 100.000 imigranata useliti u Izrael, ali se u prvoj polovine godine uselilo nešto više od trećine očekivanih, 35.000.

U taj broj nisu uračunate ukrajinske izbjeglice koje dolaze u Izrael, ali nemaju izraelsko državljanstvo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније