Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ I. P. ]

06. 08. 2022. 16:56 >> 16:53
2

BLINKEN U MANILI

Zbog naših razmirica Kina da ne drži globalne teme kao taoca

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas u Manili da Kina ne bi trebalo razgovore o važnim globalnim pitanjima kao su klimatske promjene da "drži kao taoca", nakon što je prekinula kontakte sa Vašingtonom zbog posjete predsjednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu.

"Ne bi trebalo da saradnju od globalne važnosti da držimo kao taoca zbog razlika između naše dvije zemlje. Drugi s pravom očekuju od nas da nastavimo da radimo na pitanjima koja su važna za živote njihovih ljudi, kao i za naše", rekao je Blinken.

On je u izjavi novinarima nakon onlajn sastanka sa filipinskim ministrom spoljnih poslova Enrikeom Manalom kao ključnu oblast za saradnju naveo klimatske promjene i dodao da time Kina "ne kažnjava SAD nego svijet".

Kina je saopštila u petak da će obustaviti saradnju sa SAD u brojnim oblastima, od klimatskih promjena do vojnih odnosa i napora za suzbijanje krijumčarenja droge, kao odgovor na ovonedjeljnu posjetu Nensi Pelosi Tajvanu.

Kina je takođe najavila uvođenje sankcija Pelosi i članovima njene porodice poslije posjete koju je označila kao kršenje kineskog suvereniteta.

Kina, koja Tajvan smatra dijelom svoje teritorije, u četvrtak je počela vojne vježbe usmjerene ka ostrvu.

"Najveći svjetski emiter ugljenika sada odbija da se angažuje u borbi protiv klimatske krize", rekao je Blinken i dodao je da kriza u Tajvanskom moreuzu utiče na cio region, ali i na cio svijet.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније