Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

05. 08. 2022. 14:34 >> 14:31

TRI NEDJELJE NAKON RAZGOVORA U TEHERANU

Erdogan u Sočiju razgovara sa Putinom

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan otputovao je danas sa visokom delegacijom u Soči na Crnom moru gdje će razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Susret se održava tri nedjelje poslije njihovog razgovora u Teheranu i poslije nedavnog Erdoganovog diplomatskog uspjeha kada je postignut međunarodni sporazum o nastavku izvoza ukrajinskih žitarica preko Bosfora.

Prema javnoj televizijiz TRT turski predsjednik je početkom popodneva krenuo za Soči. Dvojica vođa treba da razgovaraju u 15.00 po lokalnom vremenu (14.00 po srednjeevropskom) i poslije da imaju radni ručak sa svojim delegacijama. Nijesu najavljena obraćanja medijima u zvaničnom programu.

U pratnji Erdogana su, između ostalih, njegovi ministri spoljnih poslova, odbrane, ekonomije i energetike što ukazuje na očekivanja od susreta. Turska koja uvozi najveći deo svojih energenata prolazi kroz ekonomsku krizu i inflaciju blizu 80 odsto na godišnjem nivou.

Prošlog mjeseca u Teheranu Putin je jasno upozorio turskog predsjednika da ne sprovodi nikakvu novu vojnu operaciju u Siriji sa ciljem potiskivanja kurdskih boraca Radničke partije Kurdistana (PKK) i njenih saveznika.

Analitičari ocjenjuju da su te ponovljene tenzije dio "konkurentske saradnje" koja definiše odnose dvojice vođa posljednjih dvadeset godina.

Nastojanje Turske da ostane neutralna prema Moskvi mada je članica NATO, počelo je da daje rezultate. Poslije višemjesečnih napora Moskva i Kijev su u Istanbulu potpisali sporazum uz podršku EU o slanju blokiranih žitarica. To je bio prvi sporazum od početka ruske invazije 24. februara i ublažio je strahovanja oko svjetske prehrambene krize.

Turska sada hoće da pokuša da izdejstvuje početak pregovora o primirju između ruskog predsjednika i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog ukoliko je moguće u Istanbulu.

Ali ti napori se komplikuju zbog ponovljenih prijetnji Ankare o vojnoj operaciji u Siriji gdje se suprotstavljaju ruski i turski interesi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније