Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

04. 08. 2022. 21:48 >> 21:46

SZO

U Africi desetogodišnji rast očekivanog trajanja životnog vijeka

Afrika je zabilježila desetogodišnji rast životnog vijeka od 2000. do 2019. godine, premašivši globalni prosjek i napredak koji je zabilježen u bilo kom drugom regionu u istom periodu, saopštila je danas kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije za Afriku (SZO).

Očekivani životni vijek zdravog života u regionu "porastao je za skoro deset godina i iznosio je 56 godina u 2019. dok je iznosio 46 godina u 2000. godini", navodi se u izvještaju SZO.

Rast je veći od prosječnog globalnog očekivanog trajanja života koji se povećao za pet godina u istom periodu zbog boljih osnovnih zdravstvenih usluga, dostupnosti zdravstvenih usluga i drugih faktora.

Zvaničnik SZO za Afriku izjavo je da iako je postignut napredak "svakako ima mnogo toga da se uradi, upozoravajući da je očekivani životni vijek u afričkom regionu i dalje ispod globalnog prosjeka od 64 godine.

U izvještaju se navodi da bi, ukoliko zemlje ne ojačaju i ne ulože više u razvoj zdravstvenih sistema, rast očekivanog životnog vijeka "lako mogao biti izgubljen".

Zdravstveni sistemi širom kontinenta su preopterećeni pandemijom korona virusa, ali i drugim epidemijama bolesti kao što su majmunske boginje, kolera i Lasa groznica.

Zemlje kao što je Nigerija, najmnogoljudnija država na kontinentu, bori se sa čak pet ovih epidemija.

Bocvana je zabilježila ogroman napredak gdje je univerzalna zdravstvena pokrivenost "kamen temeljac razvoja, odgovora i pristupa pružanju zdravstvene zaštite u zemlji", saopšteno je iz ministarstva zdravlja Bocvane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније