Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.V. ]

03. 08. 2022. 19:43 >> 19:43

RSF

U Egiptu 21 novinar i dalje u zatvoru

Reporteri bez granica (RSF) pozdravljaju oslobađanje pet novinara poslednjih mjeseci u Egiptu, ali ističu da je cijela ta zemlja postala "otvoreni zatvor za medijske radnike" i da je 21 novinar i dalje u zatvoru, uključujući Ala Abdel Fataha, koji je štrajkovao glađu.

"Pozdravljamo oslobađanje novinara i uzimamo u obzir ovaj gest vlasti“, saopštila je kancelarija RSF za Bliski istok. "Ali akcije se prave parcijalno i nedovoljne su. Egipatske vlasti nastavljaju da drže oko 20 novinara i izgleda da ne žele da naprave ustupke u nekim od najupečatljivijih slučajeva", piše u saopštenju RSF. 

Sedam zatvorenika, uključujući slobodnog novinara Hišama Fuada, oslobođeno je krajem jula u poslednjoj seriji predsjedničkih pomilovanja od početka godine. Prethodio je reporter Al-Karama Hosam Moanis, koji je bio jedan od više od 3.000 zatvorenika pomilovanih 25. aprila, na Dan oslobođenja Sinaja. Ova dvojica novinara uhapšena su istog dana u junu 2019. godine i osuđena u istom slučaju u novembru 2021. godine.

Medijski radnici Hani Griša (od avgusta 2020.) i Amer Abdel Monaem, urednik lista El-Šab (od decembra 2020.) pušteni su krajem aprila uz pomilovanje za više od 980 zatvorenika za Ramazanski bajram. 

Khaled Ghoneim, TV voditelj Masr Alhaiah koji je zadržan od aprila 2020. godine, pušten je krajem maja kao rezultat sudske odluke koja nije povezana sa bilo kakvim predsjedničkim pomilovanjem.

Ova masovna izdanja dio su petogodišnje "Nacionalne strategije za ljudska prava“ koju je vlada pokrenula u septembru 2021. godine, a koja bi trebalo da rezultira reformama koje Egipćanima daju više sloboda, uključujući slobodu štampe. Vlasti imaju za cilj da navedu civilno društvo da učestvuje u konsultacijama o "nacionalnom dijalogu“ koje su počele u julu i koje bi trebalo da daju predloge.

Dolazak predsjednika Džozefa Bajdena u Bijelu kuću podstakao je Egipat na gestove dobrog ponašanja.

Sjedinjene Države daju Egiptu 1,3 milijarde dolara vojne pomoći svake godine, a isplata još 130 miliona dolara sada je uslovljena poštovanjem ljudskih prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније