Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Klix.ba ]

02. 08. 2022. 12:09 >> 12:06

GUTEREŠ

"Jedan nesporazum bi mogao izazvati nuklearno uništenje"

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN-a) Antonio Gutereš upozorio je da bi nesporazum mogao izazvati nuklearno uništenje, nakon što su SAD, Velika Britanija i Francuska pozvale Rusiju da zaustavi "svoju opasnu nuklearnu retoriku i ponašanje".

Na otvaranju ključne konferencije Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) u Njujorku, Gutereš je upozorio da se svijet suočava s "nuklearnom opasnošću koja nije viđena od vrhunca Hladnog rata".

Pozivajući se na rat Rusije sa Ukrajinom te tenzije na Korejskom poluostrvu i na Bliskom istoku, Gutereš je rekao da strahuje da bi krize "sa nuklearnim prizvukom" mogle eskalirati.

"Danas je čovječanstvo samo jedan nesporazum, jedna pogrešna procjena, udaljeno od nuklearnog uništenja", rekao je Gutereš na 10. konferenciji NPT-a, međunarodnog ugovora koji je stupio na snagu 1970. godine s ciljem da spriječi širenje nuklearnog oružja.

"Do sada smo imali izuzetnu sreću, ali sreća nije strategija. Niti je štit od geopolitičkih tenzija koje mogu da prerastu u nuklearni sukob", dodao je, pozivajući nacije da "stave čovječanstvo na novi put prema svijetu bez nuklearnog oružja".

Sastanak koji je održan u sjedištu UN-a odgođen je nekoliko puta od 2020. godine zbog pandemije koronavirusa.

Gutereš je rekao da je konferencija bila "šansa da se ojača" sporazum i "prilagodi zabrinjavajućem svijetu oko nas".

"Uklanjanje nuklearnog oružja je jedina garancija da se ono nikada neće koristiti", rekao je generalni sekretar.

Dodao je i da će posjetiti Hirošimu na godišnjicu američkog atomskog bombardiranja tog japanskog grada 6. augusta.

Gutereš je istakao da je širom svijeta do sada skladišteno 13.000 komada nuklearnog oružja. U januaru ove godine, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska, su obećale da će spriječiti dalje širenje nuklearnog oružja.

Učesnicima konferencije se obratio i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je rekao da ne treba započinjati nuklearni rat, jer u njemu ne može biti pobjednika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније