Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ N1 ]

29. 07. 2022. 20:07 >> 20:04
4

ORBAN PORUČIO

"Ratni plan EU nije uspio"

Strategija Zapada povodom rata u Ukrajini je propala, jer sankcije neće poremetiti balans u ruskoj ekonomiji, a sadašnja situacija je prouzrokovala patnje u evropskim državama, izjavio je danas u redovnom sedmičnom obraćanju građanima posredstvom radija mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je istakao da je prije 155 dana prvi plan bio da će Ukrajina pobijediti Rusiju uz pomoć američkih savjetnika i planova Zapada, drugi je bio da će sankcije uzdrmati Rusiju, treći da će Evropa uspjeti da se prilagodi sankcijama koje je uvela, a četvrti da će ostatak svijeta podržati sankcije, prenijela je agencija V4.

Nijedan od ta četiri plana nije se ostvario, jer Rusija ne gubi rat, sankcije je nisu uzdrmale, mi se nismo prilagodili i ostatak svijeta nije uz nas, ocenio je Orban, dodavši da je sada jasno da je strategija Zapada propala i da je neophodan novi pristup.

To, međutim, ne može biti obuzdavanje potrošnje i podizanje cijena, ukazao je Orban i upozorio da će u oktobru uslijediti prelazak na ratnu ekonomiju ukoliko Brisel ne promijeni sadašnji kurs.

Orban je istakao da će morati da se uspostavi mir u Ukrajini, ali je dodao da su šanse za to veoma male ako ne počnu direktni pregovori Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Komentarišući odluku koja predviđa da bi svaka članica EU trebalo da smanji potrošnju gasa za 15 odsto, Orban je rekao da je zadovoljan što Brisel pokušava da pronađe rješenje, ali je naglasio da bi bilo bolje da se Mađarska osloni samo na sebe.

Ne bi bilo dobro ako bismo čekali da nam iz Brisela riješe problem snabdijevanja energentima, to je stvar koju sami moramo da rešimo, kazao je Orban, uz primjedbu da je predlog Brisela „čista konfiskacija“, što Mađarska ne može da prihvati.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније