Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

28. 07. 2022. 21:26   >>  21:22

NIJE POMINJAO MIJEŠANJE RASA

Orban u Beču ponovio antimigrantske stavove

Mađarski premijer Viktor Orban danas je u Beču ponovo iznio antimigrantske stavove, ali nije eksplicitno govorio o nacijama "pomiješanih rasa", zbog čega je danima na meti oštrih kritika širom Evrope.

Orban je danas, poslije sastanka sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, insistirao na onome što on opisuje kao potrebu da se odbrani mađarska kultura od spoljnog uticaja, navodi Asošiejted pres.

"Ne želim da Mađarska postane imigraciona zemlja i ne želim da migracija postane jača u Mađarskoj. Uvijek sam imao to gledište i sa tim ću i nastaviti, ovo nema nikakvu biološku osnovu. Ovo za nas nije rasno pitanje. Ovo je pitanje kulture. Jednostavno, našu civilizaciju treba sačuvati onakvom kakva je sada", rekao je Orban.

Desničarski mađarski premijer našao se na meti oštrih kritika širom Evrope poslije govora na skupu u Rumuniji u subotu, kada je rekao da evropske zemlje sa velikom brojem migranata, odnosno one u kojima se miješaju Evropljani i neevropljani, "više nijesu nacije", već "ništa više od konglomerata naroda".

Zbog tog Orbanovog nastupa, njegova dugogodišnja savjetnica Žuža Hegeduš podnijela je ostavku u utorak, ocijenivši govor mađarskog premijera kao "čisto nacistički".

Iako je ugostio Orbana svega nekoliko dana poslije spornog govora, Nehamer se odmah distancirao od kontroverzne izjave mađarskog premijera, rekavši novinarima da mu je jasno stavio do znanja da Austrijanci "odbacuju i najoštrije osuđuju svaki oblik relativizacije rasizma ili čak antisemitizma".

Nehamer je danas migraciju opisao kao jedan od "izazova" sa kojima se treba boriti. I on i Orban su danas rekli da njihove zemlje planiraju održavanje konferencije sa Srbijom o načinima "zauzdavanja neregularne migracije".

Austrija je u prvoj polovini ove godine primila više od 80.000 izbjeglica iz Ukrajine i oko 30.000 dodatnih zahtjeva za azil, kazao je Nehamer. Poređenja radi, Njemačka je od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. februara registrovala više od 900.000 izbjeglica samo iz te zemlje.

Nehamer i Orban su rekli da su razgovarali i o invaziji Rusije na Ukrajinu i njenim posljedicama po Evropu, posebno u vezi sa sankcijama protiv ruskog izvoza energenata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније