Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ I. P. ]

28. 07. 2022. 08:47 >> 08:44
1

VLADA KANADE

"Papino izvinjenje starosjediocima nije dovoljno"

Kanadska vlada je saopštila da izvinjenje pape Franja za ulogu crkve u zlostavljanju kojem su starosjedelačka djeca bila izložena u katoličkim školskim internatima nije dovoljno.

Zvanična reakcija vlade uslijedila je kada je, u sklopu posjete Kanadi, Franjo stigao u grad Kvebek na sastanke sa premijerom Džastinom Trudoom i generalnom guvernerkom Meri Sajmon.

Više od 150.000 starosjedilačke djece u Kanadi bilo je prinuđeno da pohađa hrišćanske škole, finansirane od države, od 19. vijeka do 1970. godine. Cilj je bio da se ta djeca izoluju od uticaja njihovih porodica i kulture, odnosno njihova asimilacija.

Papa Franjo je zatražio na početku posjete u ponedjeljak "oprost za zlo načinjeno" starosjedilačkom stanovništvu u Kanadi, posebno u školskim internatima za djecu starosjedilaca pod upravom crkve i izrazio žaljenje što su neki članovi crkve "sarađivali" sa političarima u "kulturnoj destrukciji".

"Jako sam pogođen, molim oprost", rekao je papa pred više hiljada starosjedilaca u Maksvacisu, u zapadnoj Kanadi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније