Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

27. 07. 2022. 22:05 >> 22:02

ZAPAD UPOZORAVA

Iran da prihvati ponudu za oživljavanje nuklearnog sporazuma

Zapadnoevropske sile su upozorile Iran da treba da pristane na oživljavanje međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, poslije višemjesečnog zastoja u pregovorima, jer je ponuda koja je sada na stolu najbolja koju Teheran može da dobije.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel, koji je predsjedavao dugotrajnim bečkim pregovorima o oživljavanju nuklearnog sporazuma, napisao je danas na Tviteru da je "sada vrijeme za odluku da li se želi spasiti iranski nuklearni sporazum".

Borel je naveo da je "prostor za dodatne značajne kompromise iscrpljen" i dodao da "ne vidi drugu sveobuhvatnu ili efikasnu alternativu".

"Ako sporazum bude odbijen, rizikujemo opasnu nuklearnu krizu, koju bi pratila povećana izolacija Irana i njegovog naroda. Naša je zajednička odgovornost da postignemo sporazum", naveo je Borel.

Šefica francuske diplomatije Katrin Kolona rekla je da je povratak na potpuno poštovanje sporazuma "još moguć", ali da je za to "potreban što skoriji pozitivan odgovor Irana".

Stavovi Borela i Kolone odražavaju sve veću zabrinutost da je sve manje vremena da se sporazum spase, dijelom i zbog približavanja izbora za Kongres SAD u novembru.

Iran je 2015. sklopio sporazum sa šest svjetskih sila (SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina), kojim je pristao da znatno ograniči obogaćivanje uranijuma u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija. Međutim, 2018. godine, tadašnji američki predsjednik Donald Tramp izveo je SAD iz sporazuma i ponovo uveo oštre sankcije Teheranu.

Teheran je potom počeo da koristi napredne centrifuge koje su zabranjene sporazumom i da brzo uvećava zalihe obogaćenog uranijuma.

Bečki pregovori o oživljavanju sporazuma i povratku SAD u njegove okvire u zastoju su od aprila. Ni prošlomjesečni pregovori u Kataru nijesu donijeli značajan napredak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније