Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

26. 07. 2022. 14:59 >> 14:56

NEGATIVNO KOMENTARISAO

Orban na meti kritika zbog protivljenja miješanju rasa

Desničarski mađarski premijer Viktor Orban našao se na meti oštrih kritika političara i vjerskih grupa nakon što je negativno govorio o nacijama "pomiješanih rasa".

Orban je u subotu na skupu u Rumuniji rekao da je migracija podijelila Evropu i Zapad na dva dijela, i dodao da zemlje u kojima se miješaju Evropljani i neevropljani "više nisu nacije", već "ništa više od konglomerata naroda", navodi briselski portal Politiko.

"U Karpatskom basenu (oblast koju dijele Rumunija i Mađarska) mi nismo miješana rasa. Voljni smo da se miješamo jedni sa drugima, ali ne želimo da postanemo miješana rasa", rekao je Orban.

Ti Orbanovi komentari izazvali su osude od vjerskih grupa, a vodeća jevrejska organizacija u Mađarskoj zatražila je sastanak sa premijerom. Centralnoevropski ogranak Američkog jevrejskog komiteta upozorio je da Orbanove riječi podsjećaju na "opasne ideologije u istoriji".

Ministar spoljnih poslova Rumunije Bogdan Auresku takođe je osudio Orbanove izjave kao neprihvatljive.

"Žalosno je što se takve ideje propagiraju sa teritorije Rumunije, u složenom globalnom kontekstu sa kojim se svi suočavamo, tim prije što se naše zvanične pozicije razlikuju od ovih teza. Jasno je da se ne možemo složiti sa njima", rekao je Auresku.

Bivši mađarski premijer i opozicioni lider Ferenc Đurčanj nazvao je Orbana "tragedijom", dok je rumunski poslanik Evropskog parlamenta Alin Mituca, član grupe Obnovimo Evropu, kazao da je govor mađarskog premijera "opasan".

Orban, premijer od 2010. godine, kritikovao je na skupu u Rumuniji i vojnu podršku zapadnih zemalja Ukrajini, suočenoj sa ruskom invazijom. On je pozvao da se fokus sa uvođenja sankcija Rusiji i davanja oružja Ukrajini preusmjeri na mirovne pregovore Kijeva i Moskve.

Mađarska vlada razvija bliske odnose sa Kremljom u prethodnih deset godina. Budimpešta je podržala pakete sankcija EU protiv Moskve od početka ruskog napada na Ukrajinu, ali je nedjeljama blokirala šesti paket kaznenih mjera protiv Rusije u pokušaju da ih ublaži.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније