Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ N1 ]

18. 07. 2022. 07:55   >>  07:51 1

DO 2040.

Pariz će hlađenje spomenika vodom iz Sene proširiti na cio grad

Pariske vlasti koje koriste malo poznatu mrežu za hlađenje spomenika od vrućine zahvaljujući vodi iz Sene, planiraju da taj sistem prošire na cio grad, saopštile su francuske vlasti.

Već 20 godina, gotovo 89 kilometara cijevi sa vodom iz Sene, temperature od četiri stepena Celzijusa, kruže pod nogama Parižana kako bi se hladilo nekoliko velikih spomenika ili zdanja, kao što su muzej Luvr i zgrada parlamenta.

Gradske vlasti Pariza, koje žele da do 2040. godine postave najveću rashladnu mrežu u svijetu, potpisale su ugovor sa jednim preduzećem kako bi postigle taj cilj.

„Svi djelovi Pariza biće opsluženi do 2042. godine“, navele su gradske vlasti.

Planirano je da ta mreža prolazi ispod svih bolnica, nekih škola i nekih stanica metroa.

Takav sistem omogućava da se izbjegne intenzivna upotreba klima uređaja, koji troše električnu energiju i emituju gasove sa efektom staklene bašte.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније