Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Snežana Mirković [ TVCG ]

18. 07. 2022. 07:20   >>  07:17

BISENIĆ ZA TVCG

"Bajdenu u interesu obnavljanje veza sa S. Arabijom"

Posjeta američkog predsjednika Džozefa Bajdena Bliskom istoku, mnogi bi rekli, dolazi kasno, odnosno 18 mjeseci nakon izbora u SAD. Da to bude baš sada, motivi su trostruki, smatra novinar i publicista Dragan Bisenić.

"Prvi su obnavljanje veza i kontakata sa Saudijskom Arabijom. Drugi su energetski aranžmani koji bi trebalo da se postignu u regionu i treći su ujedinjavanje regiona i nastojanje da se dobije saglasnost sunitskih država i Zaliva i arapskog svijeta za ponovno sklapanje sporazuma s Iranom o kontroli nuklearnog naoružanja. Zato je posljednji dan posjete proveo s čelnicima zalivskih zemalja kako bi popravio odnose u regiji", navodi Bisenić za TVCG.

Upravo Iran, smatra Bisenić, postaje važna čvorišna zemlja. S iranskim zvaničnicima sljedeće sedmice razgovaraće i predsjednici Rusije i Turske i tu se očekuju određeni dogovori. 

"U ovom trenutku Bajden je imao mnogo razloga da se Sjedinjene Američke Države pojave kao regionalni subjekat koji je do skoro bio nesporni lider i neosporno dominantna sila na Bliskom istoku i regionu, ali budući da se stvari mijenjaju, američki predsjednik Bajden je neke svoje ranije oštre ocjene koje su se ticale Saudijske Arabije i njenog prestolonasljednika morao da koriguje ili onako kako je to sam izjavio, on je to učinio u najboljem američkom interesu. A interes je da se smanje cijene energenata koje su dijelom uzrok inflacije u SAD", kaže Bisenić.

Navodi da je postignut određen polovičan uspjeh budući da je saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman obećao da će Saudijska Arabija povećati proizvodnju sa 12 na 13 miliona barela dnevno i da je to maksimum koji može da se očekuje od Saudijske Arabije. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније