Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.V./ICIJ ]

16. 07. 2022. 07:48 >> 07:45

NOVI AKT

SAD usvajaju zakon o pranju novca inspirisan aferom Pandora

Velika revizija američkih zakona o sprečavanju pranja novca je na dohvat ruke nakon što je Predstavnički dom Sjedinjenih Američih Država (SAD) usvojio zakon koji bi primorao povjereničke kompanije i advokate da pažljivije ispitaju izvor novca i imovine koji pritiču u finansijski sistem SAD-a. Zakon o uspostavljanju novih organa za praćenje preduzeća i rizika po bezbjednost (ENABLERS) uključen je u godišnji paket o odbrani, koji je u četvrtak usvojio Dom.

Zakonom se, kako se navodi na sajtu Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) mijenja 52 godine star Zakon o bankarskoj tajnosti tako što se po prvi put zahtijeva da poverilačke kompanije, advokati, trgovci umjetničkim djelima i drugi istražuju klijente i prijave sumnjive aktivnosti američkom Ministarstvu finansija.

Od banaka se već traži da provjere svoje klijente i izvore bogatstva, ali drugi američki finansijski akteri su isključeni iz takozvanih pravila due diligence, što je prazan prostor koji su dugo kritikovali stručnjaci za finansijski kriminal i međunarodni nadzornici.

Skot Grejtak, direktor Transparensi internešenela u SAD, rekao je da je usvajanje zakona blagovremeno i pozvao je Senat SAD da slijedi taj primjer.

""Suzbijanje onih koji omogućavaju globalnu korupciju je prioritet nacionalne bezbednosti najvišeg reda. Ovo je jedina i najvažnija antikorupcijska mjera koju Kongres Sjedinjenih Država može da usvoji upravo sada kako bi spriječio korumpirane ruske zvaničnike i buduće kleptokrate da kriju i čuvaju svoj prljavi novac u Sjedinjenim Državama", kaže Grejtak. 

Zakonodavci su prvi put predložili zakon u oktobru, inspirisani istragom Pandora Papers, opsežnom saradnjom Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, Vašington posta i drugih medijskih organizacija. Istraga je pokazala kako globalna elita skriva svoje bogatstvo u poreskim rajevima, koji sve više uključuju i Sjedinjene Države, piše na sajtu ICIJ. 

Komitet za oružane snage Predstavničkog doma izglasao je prošlog mjeseca da se ovaj zakon uključi u paket zakona o većim ovlašćenjima za nacionalnu odbranu. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније