Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina bussines [ I. P. ]

14. 07. 2022. 12:30   >>  12:44

GEORGIEVA UPOZORILA

I dalje neizvjesne globalne ekonomske prognoze

Globalne ekonomske prognoze i dalje su neizvjesne, saopštila je izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalina Georgieva, upozorivši da bi dalji poremećaji u snabdijevanju Evrope gasom mogli gurnuti brojne privrede u recesiju.


U blogu objavljenom uoči sastanka ministara finansija Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija (G20) ove sedmice, Georgieva je navela da je ruska invazija na Ukrajinu značajno pogoršala ekonomske prognoze i da će MMF smanjiti prognoze za ovu i narednu godinu.

Georgieva je prošle sedmice rekla da će MMF, treći put ove godine, smanjiti ranije prognoze o 3,6 odsto rasta u ovoj godini i da ne može isključiti recesiju naredne godine.

Nove prognoze bi trebalo da se objave kasnije u julu, nakon što je MMF u aprilu snizio prognozu rasta za gotovo puni procentni poen.

Georgieva je rekla da rat izaziva humanitarnu tragediju i da s njime povezani šokovi usporavaju rast i dižu cijene, prijeteći da se u ekstremnom siromaštvu nađe dodatni 71 milion ljudi.

"Vlade treba da učine sve što mogu da snize visoku inflaciju, jer stalna visoka inflacija može upropastiti oporavak i dodatno sniziti životni standard, posebno najranjivijih", upozorila je Georgieva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније