Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

06. 07. 2022. 21:27 >> 21:27

POBJEGLO 600 ZATVORENIKA

Džihadisti napali zatvor u glavnom gradu Nigerije

Najmanje 600 zatvorenika pobjeglo iz zatvora u Abudži, glavnom gradu Nigerije, saopštili su zvaničnici dodajući da im je bjekstvo omogućio napad islamskih ekstremističkih pobunjenika, dok je više od 300 bjegunaca ili ponovo uhvaćeno ili predato policijskim stanicama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su "veoma odlučni" pobunjenici napali sinoć zatvor Kuje Maksim u Abudži opremljeni "veoma kvalitetnim eksplozivom" i usmrtili jednog zatvorskog čuvara na dužnosti.

Oko 22 sata začule su se eksplozije i pucnjava kada su napadači stigli i probili se u zatvor kroz rupu stvorenu eksplozijama. Vlasti nijesu precizirale broj poginulih zatvorenika tokom napada.

Islamski ekstremistički pobunjenici koji su napali zatvor više od decenije vode pobunu na sjeveroistoku zemlje. Njihov napad na zatvor oslobodio je mnoge njihove članove koji su uhapšeni.

Nigerijsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je zatvor sa maksimalnim obezbjeđenjem Kuje imao skoro 1.000 zatvorenika, među kojima su i 64 osumnjičena da pripadaju ekstremističkoj grupi Boko Haram i koji su svi uspješno pobjegli.

Bjekstvo iz zatvora u Abudži dogodilo se otprilike u isto vrijeme kada su naoružani napadači napali konvoj koji se pripremao za posjetu nigerijskog predsjednika Muhamadua Buharija sjeverozapadnoj državi Katsina, koji je vojska uspješno odbila.

Nigerijski džihadski pobunjenici i druge naoružane grupe organizovali su nekoliko bjekstava iz zatvora na sjeveroistoku zemlje posljednjih godina, ali ovo je prvo koje se desilo u glavnom gradu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније