Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

O.Z. [ Mina-business ]

02. 07. 2022. 08:43 >> 08:41

EUROZONA

Stopa inflacije porasla na 8,6 odsto

Stopa inflacije u eurozoni porasla je u junu na 8,6 odsto, dostigavši novu najvišu vrijednost otkada je Eurostat počeo da prati podatke.

Inflacija je bila praćena skokom cijena energije, ali i dvocifrenim rastom cijena svježe hrane.

U maju, stopa inflacije mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je 8,1 odsto, pokazuje izvještaj Eurostata, prenosi SEEbiz.

Najviše su u jnun porasle cijene energije, 41,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, još snažnije nego u maju kada su uvećane 39,1 odsto.

Dvocifreni rast zabilježile su i cijene svježe hrane, koje su u junu bile više 11,1 odsto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

U maju su uvećane devet odsto.

Kada se isključe cijene energije i hrane, stopa inflacije u eurozoni iznosila je u junu 4,6 odsto.

Među zemljama Eurozone, najsnažniji rast cijena zabilježile su i u junu baltičke zemlje. Najviše su porasle cijene u Estoniji, 22 odsto u odnosu na prošlogodišnji jun. U Litvaniji su porasle 20,5 odsto, a u Estoniji 19 odsto.

Dvocifrenu stopu inflacije zabilježile su i Slovačka, Grčka, Slovenija, Belgija, Luksemburg i Španija.

U maju, dvocifreni rast cijena zabilježen je samo u baltičkim zemljama, Slovačkoj i Holandiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније