Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ Beta ]

26. 06. 2022. 23:19   >>  23:17

GODIŠNJI SAMIT

G7 lansira investicionu inicijativu da smanji uticaj Kine

Grupa sedam vodećih svjetskih privreda (G7) zvanično je na svom godišnjem samitu pokrenula globalno infrastrukturno i investiciono partnerstvo čiji je cilj da se smanji kineski uticaj u svijetu u razvoju.

Program G7 odgovor je na kinesku takozvanu Inicijativu Pojas i put, koja po mišljenju zapadnih zvaničnika stavlja u dužničku zamku zemlje sa investicijama koje više koriste Kini nego zemljama gde se ulažu.

Bijela kuća je navela da ta inicijativa pokušava da usmjeri 200 milijardi dolara američkih sredstava tokom narednih pet godina, sa sličnim iznosima od saveznika G7 da podstakne razvoj infrastrukture u zemljama sa nižim i srednjim prihodima.

Kako je navedeno, najveći dio finansiranja će doći iz privatnog sektora, suvjerenog bogatstva i globalnih razvojnih fondova, a ne direktno od novca poreskih obveznika.

SAD navode da inicijativa koju podržava G7 promoviše odgovorne investicije čiji je cilj da budu korisne zajednicima gdje su plasirane.

Među prvim inicijativama je investicija od dvije milijarde dolara u solarnu farmu u Angoli u jugozapadnoj Africi, 320 miliona dolara za izgradnju bolnice u Obali Slonovače u zapadnoj Africi i 40 miliona dolara za promovisanje regionalne energetske trgovine u jugoistočnoj Aziji.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) rekla je da G7 nudi "održivu kvalitetnu infranstrukturu" i da će "blisko slušati zemlje" u kojima se ona razvija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније