Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina bussines [ I. P. ]

21. 06. 2022. 11:22   >>  11:20

ZVANIČNI PODACI

Rekordni rast proizvođačkih cijena u Njemačkoj

Inflacija proizvođačkih cijena u Njemačkoj porasla je u maju na novi rekordni nivo, podstaknuta cijenama energije, pokazali su podaci njemačke statističke kancelarije Destatisa.

Proizvođačke cijene su na godišnjem nivou u maju skočile 33,6 odsto, u odnosu na 33,5 odsto u aprilu. Ranije se procjenjivalo da će u maju ponovo porasti 33,5 odsto.

To je zabrinjavajuće jer su proizvođačke cijene dobar prediktor potrošačkih.

Na mjesečnom nivou su proizvođačke cijene ojačale 1,6 odsto, nakon 2,8-odstotnog rasta u aprilu. Ekonomisti su predviđali rast od 1,5 odsto.

Cijene energije u cjelini porasle su 87,1 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ako se isključe cijene energije, proizvođačke bi porasle 16,5 odsto.

Od ostalih komponenti u indeksu proizvođačkih cijena, izdvaja se skok cijena repromaterijala 25,1 odsto.

Cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju povećane su 14,7 odsto, a trajnih 9,4 odsto.

Cijene kapitalnih dobara ostvarile su 7,1-odstotni rast, a to je najveća promjena na godišnjem nivou od septembra 1975. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније