Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.V./France 24 ]

19. 06. 2022. 22:28 >> 22:32

FRANCUSKI IZBORI

Melanšon zadovoljan rezultatom, Le Pen poravila skor za preko 80 mandata

Lider ljevičarske koalicije Nupes Žan-Lik Melanšon rekao je pristalicama u Parizu da se na francuskim izborima desila potpuno neočekivana situacija, te da je slom predsjedničke stranke je potpun i nema jasne većine. Melanšon je lobirao za ljevičarsku većinu i mjesto premijera otkako nije ušao u predsjedničko finale u aprilu.

Rezultate je nazvao "prije svega izbornim neuspjehom sadašnjeg šefa francuske države Emanuela Makrona i njegovih saradnika".

"To je moralni neuspjeh ljudi koji non-stop daju lekcije svima ostalima.  Francuska je govorila i, mora se reći, nedovoljnim glasom, jer je nivo uzdržanosti još uvek veliki. To znači da veliki dio Francuske ne zna gdje da se okrene“, rekao je Melanšon u Parizu u nedelju uveče.

Oglasila se Žan Mari Le Pen, koja je osvojila većinu u svom okrugu u sjevernoj Francuskoj, a pristalicama je kazala da su ostvarili "daleko najbrojniji rezultat u istoriji naše političke porodice“.

Po prvim procjenama, Le Pen ima 89 mandata, što je za 11 puta bolji rezultat od osam mandata koliko je osvojila 2017.godine. Ona kaže da je njena stranka pomogla da Makron postane „predsjednik manjine“.

Le Pen obećava da će njena stranka personifkovati "čvrstu opoziciju“ i opoziciju „bez dosluha“, ali „sa poštovanjem prema institucijama“ u predstojećem zakonodavnom tijelu.

Ona kaže i da će ujediniti "patriote i na desnici i na ljevici".

Francuski glasači biralu su Narodnu skupštinu od 577 mjesta, donji dom francuskog parlamenta, i nijesu predsjedniku Emanuelu Makronu omogućili da ima parlamentarnu većinu.

Najnovije procene pokazuju da je Makronova alijansa desnog centra "Zajedno" osvojila 230 mjesta, ljevičarski blok Nupes 149, a krajnje desničarski Nacionalni front je osvojio 89 mjesta, između ostalih.

Reagujući na prve procjene, Makronov ministar za budžet Gabrijel Atal je rekao "to je manje od onoga čemu smo se nadali".

"Francuzi nam nisu dali apsolutnu većinu. To je situacija bez presedana koja će zahtijevati od nas da prevaziđemo naše podele", rekao je Atal. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније