Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

19. 06. 2022. 12:55   >>  13:11

VELIKA ŠTETA

Šumski požari u Španiji i Njemačkoj

Natprosječno visoke temperature za ovo doba godine pogodile su evropske države, a lokalne vlasti u Španiji i Njemačkoj se već danima bore protiv šumskih požara.

U Španiji je najveća šteta pričinjena u sjeverozapadnoj provinciji Zamora, gdje je izgorjelo više od 25.000 hektara zelene površine, saopštile su regionalne vlasti, prenosi Radio slobodna Evropa.

Požar koji je izbio u Sijera de la Kulebri u Zamori primorao je na evakuaciju najmanje 10 sela, iako je pad temperature preko noći donekle pomogao naporima da se požar zaustavi.

Više od 500 vatrogasaca ima podršku aviona i helikoptera koji izbacuju vodu u slabo naseljenom području.

Eksperti povezuju pretjerano vrući period za Evropu sa klimatskim promjenama.

Termometri su tokom cjele nedjelje pokazivali temperaturu iznad 40 stepeni Celzijusa u mnogim španskim gradovima, što su temperature koje se obično događaju tek u avgustu.

Nedostatak padavina ove godine, u kombinaciji sa udarima vjetra, stvorio je uslove za požare. Požar koji se širio doveo je juče do prekida železničkog saobraćaja od Madrida do sjeverozapada Španije.

Saobraćaj je ponovo uspostavljen jutros.

Vojne vatrogasne jedinice raspoređene su u Zamori, Navari i Leidi. Nema izvještaja o izgubljenim životima, ali je plamen zahvatio periferije nekih sela u Zamori i centralnoj Navari.

Šumski požari su takođe aktivni u tri dijela sjeveroistočne Katalonije: u Leidi, u Taragoni i u parku prirode u Garafu, južno od Barselone.

Vatra koja gori u šumovitoj oblasti jugozapadno od Berlina proširila se dalje na jug, ali plamen postaje sve slabiji, rekao je jutros portparol vatrogasne brigade.

"Helikopter je izmerio područje. Zahvaćeno je oko 100 do 110 hektara. Vatra se proširila na jug/jugoistok", rekao je portparol.

Šumski požar u blizini grada Trojenbriken u saveznoj državi Brandenburg prvobitno je u petak zahvatio oko 60 hektara, ali se juče nakratko smanjio na 40 hektara.

Vatrogasna brigada je do sada uspijevala da spriječi da vatra pređe preko saveznog autoputa, koji je dijelom zatvoren za saobraćaj. Zabrinutost izazivaju naleti vjetra koji se predviđaju kasnije u nedjelju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније