Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ Beta ]

17. 06. 2022. 15:00 >> 14:58
1

MAKRON

Prevoz ukrajinskog žita iz Odese željeznicom do Dunava u Rumuniju

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je danas da za sada ne vidi velike šanse za dogovor sa Rusijom da se izveze blokirano žito iz ukrajinske luke Odesa, ali i da postoje razgovori o ponovnom uspostavljanju željezničkih ruta koje povezuju Odesu sa Dunavom u Rumuniji kao alternativu.

Nemogućnost Ukrajine da koristi svoju veliku luku zbog ruskog vojnog upada dovela je do skoka globalnih cijena hrane i upozorenja Ujedinjenih nacija o gladi u siromašnim zemljama koje se u velikoj mjeri oslanjaju na uvozno žito.

Rusija negira da je to uzrok problema i krivi Kijev što nije uspeo da izvuče brodove za žito iz Odese.

UN pokušavaju da posreduju u dogovoru o obnavljanju ukrajinskog izvoza morem u zamjenu za olakšavanje ruskog izvoza hrane i đubriva, ali bi za to bilo potrebno zeleno svijetlo Moskve.

"Moramo da razgovaramo sa Rusijom o bezbjednosti hrane i oni se mogu opravdati direktnom vezom sa generalnim sekretarom UN kako bi se žito izvuklo iz Odese", rekao je Makron za BFM TV po povratku iz Ukrajine.

Makron je kazao da ne vjeruje mnogo u taj put jer je već razgovarao prije nekoliko nedjelja sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da on nije želio da prihvati rezoluciju UN o ovoj temi.

Nakon jučerašnjeg razgovora sa svojim ukrajinskim, njemačkim, italijanskim i rumunskim kolegama u Kijevu, Makron je za rekao da se razmatraju opcije za ponovno uspostavljanja željezničke rute od Odese do rijeke Dunav u Rumuniji.

Rumunija je bila jedan od alternativnih puteva koji je korišćen za izvoz ukrajinskog žita.

"Odesa je nekoliko desetina kilometara od Rumunije, a preko Rumunije bismo mogli da pristupimo Dunavu i željeznici. U procesu smo stvaranja svojevrsne tačke veze gdje bismo mogli da izvozimo ovo žito mnogo snažnije, brže i masovnije nego što to činimo danas", rekao je Makron. 

On je dodao da će Pariz poslati stručnjake da pomognu Bukureštu dok povećava investicije za ovu šemu.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније