Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ BETA ]

15. 06. 2022. 15:00 >> 14:57

NIJE NAVEO KAD ĆE IH LANSIRATI

Iran najavio nove raketne probe

Iran je danas najavio nova probna lansiranja raketa, tokom visokih tenzija zbog razvoja nuklearnog programa te zemlje. Ministar odbrane Irana Ahmad Hoseini izjavio je da će Iran lansirati još dvije rakete Zuldžanah, dizajnirane za lansiranje satelita u svemir. On nije naveo kada će rakete biti lansirane, ni kada su prethodna lansiranja obavljena.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da SAD pozivaju Iran na smirivanje situacije. "Iran se dosledno odlučuje na eksalaciju tenzija. Iran je taj koji se dosledno odlučuje na provokativne poteze", rekao je Prajs.

Portparol Pentagona major Rob Loudvik saopštio je da će vojska SAD "nastaviti da pomno prati razvoj iranske tehnologije za svemirska lansiranja i razmotriti načine da se on upotrijebi u programu za balističke projektile".

"Iranska agresija, koja uključuje demonstraciju pretnje koju nose njeni razni raketni programi, i dalje je velika briga za naše snage u regionu", rekao je Loudvik.

SAD ranije su tvrdile da lansiranjem satelita Iran krši rezoluciju Saveta bezbednosti UN i pozvale Teheran da ne preduzima nikakve aktivnosti u vezi sa balističkim projektilima koji mogu da nose nuklearno oružje.

Američke obaveštajne službe u izveštaju o procjeni pretnje objavljenom u martu ove godine tvrde da razvoj raketa za lansiranje satelita Iranu "skraćuje vreme" za pravljenje interkontitnetalnog balističkog projektila, jer rakete za satelite koriste "sličnu tehnologiju".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније