Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ N1 ]

10. 06. 2022. 19:31 >> 19:45
1

POTPAROL EVROPSKE KOMISIJE

Mađarska putem cijena goriva diskriminiše građane drugih zemalja EU

Portparol Evropske komisije Sonja Gospodinova izjavila je da Mađarska diskriminiše građane drugih zemalja EU, jer gorivo po sniženim cijenama prodaje samo vlasnicima vozila sa mađarskim registarskim tablicama, dok drugi moraju da plate tržišnu cijenu.

Ona je navela da je EK dobila žalbe od građana EU koji su se na pumpama u Mađarskoj suočili sa "diskriminatornim cijenama“.

Gospodinova je rekla da takva politika Mađarske može da naruši regulatorne okvire za zajedničko tržište EU.

"Ovo nije trenutak za jednostrane poteze na nacionalnom nivou i za uvođenje diskriminatornih mjera i tretmana prema građanima EU“, izjavila je Gospodinova.

Ona je dodala da Mađarska ne može da koristi rat u Ukrajini kao "opravdanje za diskriminaciju građana, indirektno zasnovanoj na njihovoj nacionalnosti".

Komesar EU za unutrašnje tržište Tijeri Breton poslao je ranije ove nedjelje pismo mađarskim vlastima, u kojem od njih zahtijeva da suspenduju odluku dok ne bude urađena procjena da li je ona u skladu sa regulativom EU.

Vlada Mađarske objavila je u maju da će samo vozila sa mađarskim registarskim tablicama moći da kupe benzin i dizel gorivo po sniženoj cijeni od 480 forinti (1,2 eura), što je i do 60 odsto niže od cijene koje moraju da plate vlasnici automobila sa stranim tablicama.

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je danas da se EU protivi diskriminaciji prema nacionalnosti u vrijeme mira, ali i da "vanredne situacije zahtijevaju vanredne mjere".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније